• 0
 ≫ 

Lanac hrane počeo da puca, šta će biti sa milionima kokoški, svinja i goveda?

 ≫ 

"Milioni kilograma mesa će nestati kako se zatvaraju kompanije"

  • 0
meso, tiganj

Foto: Pixabay

Amerikancima preti nestašica mesa u prodavnicama, a predsednik najveće mesne kompanije u SAD "Tajson fuds ink" Džon Tajson kaže da je lanac snadbevanja hranom počeo da puca zbog pandemije korona virusa.

Epidemija je prisilila na zatvaranje neke od najvećih klanica u zemlji, gde se svakodnevno obrađuje desetine hiljada životinja.

Kako se pogoni zatvaraju proizvođači nemaju gde da prodaju stoku, prenosi SEEbiz dodajući da je situacija toliko teška da američka vlada uspostavlja centar za pomoć u depopulaciji i u metodama zbrinjavanja.

- Milioni kilograma mesa će nestati kako se zatvaraju kompanije - naveo je Tajson na veb-stranici kompanije.

Uz nedostatak mesa, kako je dodao, tu je i pitanje otpada hrane.

- Poljoprivrednici širom SAD jednostavno neće imati gde da prodaju stoku koja će biti obrađena, a mogli su nahraniti naciju. Depopulacija će zahvatiti milione životinja - kokoški, svinja i goveda - rekao je on.

"Smitfild fuds ink", najveći svetski proizvođač svinjetine, i "JBS SA", najveći svetski proizvođač mesa, upozoravaju da će potrošači verovatno primetiti nedostatak mesa.

Američki kapaciteti za proizvodnju svinjskog mesa smanjeni su gotovo za trećinu, a JBS je u nedelju najavio da će zatvoriti još jedno postrojenje za proizvodnju govedine u Viskonsinu.

Rizikuju da izgube sve

 

Piletina

Foto: Pixabay

Brazil, najveći svetski izvoznik piletine i govedine, prvi je zatvorio kokošinjce. Ključni pogoni su zatvoreni i u Kanadi, a poslednja u nizu je fabrika živinskog mesa u Britanskoj Kolumbiji.

Dok stotine pogona u Americi još rade, neverovatnom brzinom se dešavaju poremećaji u snabdevanju. Zajedno SAD i Brazil pokrivaju oko 65 odsto svetske trgovine mesom.

- Apsolutno je bez presedana. To je situacija u kojoj se svakako gubi, gde proizvođači rizikuju da izgube sve, a potrošači rizikuju da plate veće cene. Restorani bi za nedelju dana mogli biti bez svežeg mlevenog mesa - kaže Bret Stjuart, predsednik konsultantske kuće Global agritrends sa sedištem u Denveru.

Istovremeno, cene mesa rastu zbog poremećaja u snabdevanju. Veleprodajna cena govedine porasla je rekordno, a veleprodajna cena svinjetine porasla je gotovo 30 odsto prošle nedelje.

"Frenčajz sistems ink", koja ima 1.750 prodavnica u SAD, sarađuje sa svojim dobavljačem pršute "Klemens fud grup" kako bi osigurala snabdevanje svinjetinom, nešto što prodaju prilično malo u svojim sendvičima.

- Mi smo već pomalo prikočili, jer osećamo nestašice koje dolaze - rekao je Piter Kankro, izvršni direktor ove kompanije.

Ipak, neka su se postrojenja ponovo pokrenula nakon ispitivanja radnika i poboljšanja uslova, a većina brazilskih postrojenja još radi.

U Evropi još nije bilo velikih obustava u isporukama, a prema podacima američke vlade, na EU otpada oko petine svetskog izvoza mesa.

Video: Ovako se pravilno tranžira pile

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>