• 92
 ≫ 

Fiskalni savet ocenjuje: 100 evra od države najveća i nepovratna greška

 ≫ 

Najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je zaista potrebna pomoć, ocenjuje institucija

  • 92
pare novac evri 100 sto evra

Foto: Pixabay

U rebalansu budžeta date su trenutno najbolje moguće ekonomske i fiskalne projekcije, ali je malo verovatno da će se u potpunosti ostvariti, ocenio je Fiskalni savet Srbije.

FS smatra i da je "najveća i nepovratna" greška rebalansa budžeta predviđena isplata 100 evra punoletnim građanima Srbije koji to žele.

Fiskalni savet je u svojoj analizi naveo da je to skupa i neprimerena mera i upozorio da će se država zadužiti da bi to finansirala, kao i da će građani narednih godina taj dug vraćati s kamatom.

Ta institucija ocenjuje da je isplata 100 evra ekonomski neefikasna, jer ne može da utiče na osetno i održivo ubrzanje domaće privrede, zatim da je socijalno nefokusirana pošto najveći deo sredstava nije usmeren ka objektivno materijalno ugroženim građanima kojima je zaista potrebna pomoć.

FS ukazuje i na to da su u ovoj godini planirani i parlamentarni izbori nakon kojih se po pravilu usvaja rebalans koji prati promene u organizaciji nove vlade i navodi da će kada sve to bude poznato budžet morati ponovo da se menja.

Fisklani savet kaže i da je planirano veliko povećanje deficita budžeta na oko sedam odsto, što je više od tri milijarde evra, prvenstveno zbog usvojenih antikriznih mera. Predviđa se povećanje deficita s prethodno planiranih 20 milijardi dinara na 381 milijardi dinara.

Takođe, kako nevode, planirane promene u budžetu mogu se podeliti na dve grupe: na promene koje nastaju usled neposrednog uticaja krize i na promene usled sprovođenja paketa mera za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije.

- Dakle, praktično svo predviđeno veliko povećanje deficita u 2020. može se pripisati sprovodenju (opravdanih) mera za podršku privredi i (neopravdanoj) isplati 100 evra punoletnim građanima - objavio je Fiskalni savet.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AA

    29. april 2020 | 08:57

    To nam kazu oni koji primaju po nekoliko hiljada evra mesecno za funkciju u Fiskalnom savetu.Sramota.

  • Cvrle

    29. april 2020 | 10:09

    Jedva cekam da dobijem 100 evra i da odmah platim dug za struju!

  • Sima

    29. april 2020 | 09:25

    Ne moraju da nam,,daju"100 evra ako vrate poreze na imovinu na nivo od pre 7 godina jer su od tada bukvalno duplirali porez!,neka smanje takse na gorivo(koje je drasticno pojeftinilo,a kod nas minimalno),koliko je poskupio infostan?!! Tih 100 evra je cista politicka igranka...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>