• 2
 ≫ 

Nemačkoj preti rast nezaposlenosti za 30 odsto: Ovi sektori najviše trpe

 ≫ 

Barometar zaposlenosti "Ifo" instituta pao je u martu sa 93,4 na 86,3 bodova

  • 2
Berlin, Nemačka, zastava Berlin / Foto: Pexels

Nemačke agencije za zapošljavanje računaju, usled pandemije i njenih posledica po privredu, rast nezaposlenosti za 30 odsto.

Vodeći ekonomski instituti ističu da će istovremeno više barometara, koji pokazuju stanje privrede, pasti u aprilu na istorijski najniže vrednosti. Tako je barometar zaposlenosti "Ifo" instituta pao sa 93,4 u martu na 86,3 bodova.

Eksperti ističu da je "to pokazatelj da će nezaposlenost u Nemačkoj porasti". Razlog za pesimistične prognoze su odluke firmi da otpuštaju radnike zbog korona krize. "Ifo" je sproveo anketu među 9.000 preduzeća o njihovim planovima za naredna tri meseca. Posebno je pogođen uslužni sektor.

Prvi put od finansijske krize 2008/09 uslediće ponovo veće otpuštanje, ukazuje "Ifo", navodeći da će i u trgovini, uz jedini izuzetak supermarketa, uslediti smanjenje zaposlenih. Takođe, i do skoro rastući građevinski sektor mogao bi biti pogođen otpuštanjem.

"Ifo" ističe da se trenutno ne može proceniti koliko će ljudi biti pogođeno negativnom politikom zapošljavanja. Barometar tržišta rada naučnog instituta Savezne agencije za rad IAB, u aprilu je pao za 6,8 bodova, i sa 93,5 se nalazi na najnižoj vrednosti od početka vođenja.

- Deset godina smo imali rast zapošljavanja u Nemačkoj. Taj trend će sada biti iznenada prekinut - ističe IAB ekspert Enco Veber.

U drugoj polovini godine, u slučaju postepene normalizacije privredne deletnosti, polovina rastanezaposlenosti mogla bi biti nadoknađena.

Video: Frizerski saloni počeli sa radom: Ne dirajte žene u lepotu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Erectus

    29. april 2020 | 10:28

    Uozbiljite se. Jedino što u Nemačkoj radi bez prekida i uobičajeno je građevina. Ostali nadolaze polako. Da se ne brinete vi za Nemce i komšiluk. Znam da tako sopstveni problemi izgledaju manji, ali to je zavaravanje. Istina je da smo najgori od sve dece.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>