• 26
 ≫ 

Grčka je provela 10 godina misleći da ne može biti gore, onda im se desila korona

 ≫ 

*MMF prognozira pad BDP Grčke od 10 dosto i stopu nezaposlenosti od 22,3% u 2020. godini *Bez turista, industrija stoji. Ali sa strancima koji odlaze u Grčku, rizik od novih slučajeva koronavirusa raste *Grčka želi ponovo da otvori turistički sektor u julu

  • 26
Santorini, Grcka

Foto: Shutterstock

Optimizam se taman bio vratio u Grčku posle 10 godina ozbiljnih finansijskih teškoća, ponekih građanskih nemira i sumornih ekonomskih perspektiva. Činilo se, sve je krenulo na bolje. Ali globalna pandemija sada je zabrinula Grke i budućnost je opet neizvesna.

- Očekujem da ću ostati bez posla - rekao je tridesetčetvorogodišnji grčki državljanin Vasilis.

U turističkom sektoru radio je 11 godina, a u svoja prethodna tri posla pokazao je međunarodnim posetiocima neke od skrivenih dragulja Atine. On je rekao da je njegova turneja koja je ljude odvela do nekih tržnica na otvorenom i lokalnih restorana bila njegova najpopularnija.

- Očekivali smo da ćemo imati najbolju sezonu ikada (ovog leta), više od prošlogodišnjih rekordnih brojeva. Dakle, to je samo virus - rekao je Vasilis, objašnjavajući zašto ima strah za karijeru.

- Čak i za vreme vrhunca ekonomske krize, imao sam posao - rekao je.

Grčka je zatražila finansijsku pomoć pre 10 godina, aprila 2010. Vlade u Atini su se zadužile iznad kapaciteta zemlje i gomilanje javnog duga postalo je toliko visoko da investitori više nisu bili voljni da zadrže finansiranje potrošnje zemlje. To je bio samo početak duge i bolne krize. Grčka je izdržala u ukupno tri programa za spasavanje uz stroge mere štednje, koji su se okončali tek u avgustu 2018. godine.

Međutim, ekonomija je od tada pokazala znakove oporavka. Bruto domaći proizvod dostigao je 1,9% prošle godine, a stopa nezaposlenosti iznosila je 17,3% - što je znatno ispod 27,5% u 2013. godini; prema podacima evropske kancelarije za statistiku.

Izgledalo je kao da se oporavljaju

 

grčka, hoteli, smeštaj

Foto: Pixabay.com

Trenutno izbijanje koronavirusa sprečava skromni oporavak. Međunarodni monetarni fond prognozira smanjenje BDP-a 10 odsto i stopu nezaposlenosti za Grčku od 22,3% u 2020. godini.

- Situacija Covid izbrisaće dugo očekivani oporavak grčke ekonomije - izjavila je Athanasia Kokinogeni, viša evropska analitičarka.

Grčka je bila jedna od najbržih zemalja u Evropi koja je uvela stroge mere zaključavanja kako bi se sprečilo širenje virusa. Dvojica medicinskih stručnjaka sa sedištem u Velikoj Britaniji rekli su da je ovaj pristup doprineo relativno malom broju slučajeva mediteranske države.

Međutim, mere zatvaranja zaustavile su turističku industriju.

- Turistička industrija doprinosi sa 21% grčkoj ekonomiji. Zbog pandemije, Grčka je trenutno zatvorena za turizam što preti oštrom recesijom za zaduženu grčku ekonomiju i velikim gubicima radnih mesta u sektoru turizma i usluga - rekao je Kokinogeni.

Bez turista, industrija je u prekidu. Ali sa strancima koji odlaze u Grčku, rizik od novih slučajeva koronavirusa raste. Kao rezultat toga, grčka vlada želi da razvije zajednički set zdravstvenih mera sa drugim evropskim zemljama kako bi povratila poverenje među međunarodnim posetiocima, istovremeno štiteći lokalne radnike.

Turizam doprinosi između 10 i 11% ukupnog evropskog BDP-a, zapošljavajući 27 miliona ljudi na direktnim i indirektnim poslovima, uglavnom u južnoevropskim zemljama.

Obraćajući se evropskim zakonodavcima prošle nedelje, evropski komesar Thieri Breton rekao je da se kao rezultat Covid-19, evropska turistička industrija "suočava s jasnim rizikom da kompanije izgube posao"

Rezultat toga je da Grčka želi ponovo da otvori sektor u julu. Većina turista posećuje mediteransku državu od marta pa nadalje.

Zemlja je zaključana od 23. marta.

Video: Jedna od najlepših plaža u Grčkoj nalazi se na Kritu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dd

    29. april 2020 | 13:38

    Od 95 nisam krocio kod montegrina

  • FANTOM

    29. april 2020 | 13:10

    I ove godine u septembru letujem na Lefkadi i kupam se na Egrmni i Porto Tkaciki plaži. A blizu je Itaka i Kefalonija. Ljudi, pa jednom se živi, uživajte u blagodetima prirodnih lepota Grčke.

  • Max

    29. april 2020 | 13:04

    Samo vi otvorite granice, testirajte, radite sta hocete, ali otvorite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>