• 0
 ≫ 

Čadež: Prognoza Svetske banke dobar signal. Stabilne finansije će povući i privredu

 ≫ 

U narednoj godini srpska privreda može da očekuje dobar rast, smatra Marko Čadež

  • 0
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

U narednoj godini srpska privreda može da očekuje dobar rast / Foto: Pixabay

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas, povodom projekcije Svetske banke (SB) da će Srbija u ovoj godini imati pad BDP-a od 2,5 odsto, da je to "dobar signal", kada se uporedi sa prognozama za najrazvijenije zemalje poput Nemačke, Austrije, Italije.

Kaže da je juče učestvovao na onlajn sednici predsedništva Evrokomore, koju čine sve privredne komore EU, ali i Zapadnog Balkana i Srbije, i da su predsednici Privredne komore Nemačke, zatim Austije, Poljske, Italije i Francuske, rekli da očekuju pad njihovih privreda od -7 pa do - 15 odsto BDP-a.

- Kada poredimo sa najrazvijenijim ekonomijama unutar, na primer Evropske unije, zaista vidimo drastičnu razliku. Kada se u tom kontestu sagleda pozicija Srbije, ocena Svetske banke o padu BDP-a Srbije u ovoj godini od 2,5 odsto, jeste dobar signal za početak - rekao je Čadež.

Prognoza Svetske banke, prema njegovim rečima, znači da u narednoj godini srpska privreda može da očekuje i dobar rast. Mora se priznati činjenica, kaže Čadež, da je Srbija aktuelnu krizu dočekala možda i spremnija nego druge zemlje i ekonomije.

- To je rezultat i stabilnih javnih finansija, činjenice da je javni dug sada ispod 50 odsto, da postoji suficit u budžetu države i da se radi na mnogo infrastrukturnih projekata koji "vuku" privredu - objašnjava predsednik Privredne komore Srbije.

Video: Čadež: Razmatramo pokretanje fonda za pomoć najugroženijima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>