• 0

Kako ostati motivisan kad posao "zapne": Caka je u jednom, možete li da naslutite o čemu je reč?

Napravite savršen poslovni kutak u svom domu

  • 0
Kućne kancelarije, rad od kuće, laptop

Napravite savršen poslovni kutak u svom domu / Foto: Shutterstock

Slobodno možemo reći da se dobar deo populacije sada već navikao na rad od kuće, koji je obavezan svuda gde je to moguće - oko 2 meseca, pa i duže.

Do sada ste verovatno naišli na razne predloge kako da poboljšate svoj rad, motivišete sebe i budete uspešniji u poslu, iako možda radite u pidžami, u svom dnevnom boravku. Ipak, švedski gigant Ikea, poznat po svojim rešenjima za opremanje doma i ćuftama, deli savete koji pomažu njegovim zaposlenima.

S obzirom na to da im posao cveta decenijama, ništa ne gubimo ako im poverujemo da ovi trikovi zaista deluju. Zaposleni su morali da privremeno premeste kancelarije u svoje domove, a u to ime - Josip Sedlar, ispred Ikea Srbija, nudi nekoliko saveta.

Iskoristite trenutne okolnosti na najbolji način

 

Koliko puta ste samo poželeli da dan može da traje makar malo duže? Nekoliko dodatnih sati koje biste imali samo za sebe? Uvek se žalimo kako nemamo dovoljno vremena – dobra vest je da sada, u ovoj novoj realnosti u kojoj smo se našli, imamo dosta vremena koje možemo da posvetimo sebi.

Sad je idealno vreme za promenu

 

Promene nisu uvek lake, međutim, one su sastavni deo našeg ličnog razvoja i kao takve trebalo bi da ih prihvatimo. Svakako, na početku je potrebno napraviti jasan plan, a to je moguće postavljanjem SMART ciljeva. Na ovaj način, precizno ćete definisati šta želite da postignete, lakše ćete pratiti napredak i prepoznati gde grešite.

Rad na sebi je lakši nego ikada, imajući u vidu pregršt besplatnih onlajn kurseva koji su nam na raspolaganju – možete da gledate Jutjub tutorijale, dokumentarne emisije, čitate knjige. U kompaniji IKEA, podstičemo svoje kolege da iskoriste ovo vreme za razvoj svojih veština, te smo nedavno svima omogućili besplatan pristup platformi Coursera, jednoj od najpoznatijih za onlajn edukaciju.

Caka je u rutini

 

Iako rad u pidžami može biti zanimljiv, kao i činjenica da ujutru ne morate da peglate košulju i sređujete se za posao, u jednom trenutku počne da vam nedostaje ta svakodnevna rutina, ali najviše od svega – ljudi kojima ste bili okruženi, vaše kolege i prijatelji.

Iako trenutno ne možete otići na kafu ili u izlazak sa prijateljima, to možete izvesti na malo drugačiji način. Josip predlaže – pređite u digitalni svet. Sad je pravo vreme da iskoristite svu tehnologiju koju imate na raspolaganju: Teams, Skype ili WhatsApp video pozive, kako biste popili virtuelnu kafu s prijateljima.

Socijalna distanca ne mora da znači socijalnu izolaciju. Vođen time, Josip svako jutro u osam sati pije kafu sa svojim kolegama, kao što je to činio dok je odlazio na posao. Ovaj mali ritual pruža mu mir i motiviše ga na početku svakog radnog dana.

Komoda, namestaj

Foto: Pixabay

Podignite svoje raspoloženje

 

Josip smatra da je najbitnije da pokušate da održite pozitivnu i vedru atmosferu. Na primer, neki od njegovih kolega osmislili su tematske video pozive i pozvali svoje kolege da se pridruže izazovu koji podrazumeva određeni dres kod.

Svaki od kolega bi trebalo da se potrudi da na sebi da ima odgovarajući odevni predmet – majicu sa smešnim citatom ili žutim detaljem. U prvih nekoliko minuta razgovora dobrodošla su da se uključe i deca kolega, obučena u skladu sa izazovom.

Josip smatra da je važno da članovi tima motivišu jedni druge. IKEA interni kanali i onlajn platforme ispunjeni su raznovrsnim i zanimljivim sadržajima i izazovima kreiranim od strane zaposlenih, koji ih povezuju na različitim nivoima.

Budite fleksibilni sa rasporedom i pokažite razumevanje

 

Pokušajte da razumete kako ovih dana izgleda život vaših kolega. Možda radno vreme od 9 do 17 nije optimalno za one sa malom decom. Budite fleksibilni i ako je moguće, ustanovite duže pauze kako bi članovi vašeg tima mogli da pomognu svojoj deci sa školskim obavezama, odu u nabavku, spreme ručak. Dajte prostora i vremena ljudima da izraze svoje emocije i brige.

Napravite idealnu kancelariju kod kuće

 

Možda nema svako od nas odgovarajuću stolicu i sto za rad od kuće. Međutim, najvažnije je da alternativni radni prostor bude što udobniji, a to se lako može postići sa dodatnim jastukom, ali i sa malo cveća na sredini stola, kako bi se ulepšala atmosfera.

U ovom periodu, kada smo izloženi negativnim vestima sa svih strana, svima nam je potrebna dnevna

doza sreće. Njeni glavni sastojci su pozitivno razmišljanje, jasni ciljevi, fokus na budućnost i održavanje fizičke, ali ne i društvene distance. To je recept da iz ovoga izađete jači i ponosni na sebe.

Video: Ovo je najbolji način da izbegnete onlajn sastanak i vratite se u krevet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>