• 73
 ≫ 

U Srbiji benzin pao na samo 125 dinara, ali zašto još ne točimo gorivo za 1 evro?

 ≫ 

Da li će benzin biti još jeftiniji?

  • 73
Cene goriva, benzin, dizel, tng, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Zbog kolapsa nafte na svetskom tržištu pada i cena njenih derivata, brojne naftne kompanije podnose zahteve za bankrot, a kod nas je primetan pad cene goriva. Ne i dovoljan.

U poslednjih nedelju dana i benzin i dizel na pojedinim pumpama pojeftinili su po 4 dinara, pa litar evrodizela sada košta 136 dinara, a benzina 125 dinara. To je ujedno najniža cena naftnih derivata u Srbiji u poslednjih pet godina.

Od februara do danas pojeftinjenje je i više od 30 dinara po litru. Kako su ranije rekli za naš portal stručnjaci iz naftne oblasti, glavni razlozi za pojefitnjenje su kretanje cena nafte na svetskom tržištu, pad tražnje za gorivom i gomilanje zaliha koje je prethodne nedelje u jednom momentu dovelo i do pada cene barela ispod nule.

Međutim, to što nema drastičnog smanjenja cene goriva je pitanje pre svega za naftne kompanije, ali i državu.

- Očekivao sam da se prelije pad cena kod nas još pre mesec dana. Zašto se to ne dešava je pitanje za njih. Istina, 82 dinara od litre goriva su davanja državi, što može biti jedan od argumenata - kaže za Telegraf Biznis Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Kako ističe, postoje svi elementi da se cena značajnije smanji.

Da kratkoročni pad cene sirove nafte ne podrazumeva i automatski pad cena osnonih derivata ni u jednoj zemlji pa ni kod nas, objašnjavao je za naš portal Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo.

- I kod nas je tražnja na minimumu.  Veća ponuda od tražnje nesumnjivo dovodi i do pada cena derivata nafte, svih derivata ne samo motornih goriva - napominje on.

Najava pokretanja rada građevinske industrije neusmnjivo je signal oporavka srpske ekonomije a time se očekuje i pojačana tražnja kako dizela tako i drugih derivata koji participiraju u ovoj delatnosti, dodaje naš sagovornik.

Benzinska pumpa Cene na jednoj od pumpi u Beogradu/Foto: Telegraf.rs

Ne treba da zaboravimo da smo sada u jeku prolećne poljoprivredne sezone i da se ubrzano radi na privođenju prolećne setve. To je još jedna delatnost koja svakako u ovim danima pojačano troši derivate, dizel.

On ističe da, ukoliko bi se država odrekla i dela akcize i taksi, na taj način u ovom trenutku doprinala bi za dodatni pad cena motornih goriva ali sa druge strane, to bi podstaklo veću tražnju i potrošnju benzina i dizela. Sve to bi podiglo i priliv u budžet.

Zašto je u regionu osetniji pad?

I u susednim zemljama cene nastavljaju da padaju, pa su tako u Hrvatskoj sve vrste goriva dodatno pojeftinile. Evrosuper 95 u proseku košta 7,7 kuna ili 120 dinara za litar. Litar dizela istovremeno staje 116 dinara.

Cena evrodizela u Crnoj Gori pala je na 105 dinara, lož ulja na 100 dinara, a cena benzina 95 i 98 najverovatnije će se zadržati na nivou do 120 dinara.

U Bosni i Hercegovini, a sudeći prema snimku iz Travnika, benzinske pumpe se skoro pa takmiče u spuštanju cenaKolone vozila zabežene su na benzinskoj pumpi TiOil pored magistralnog puta M-5 iz pravca Vlašića prema Travniku, a kolone vozila koje već nekoliko sati otežavaju odvijanje saobraćaja napravljene su zbog cene goriva od 1.21 KM (oko 72 dinara) po litru.

- U BIH su davanja državi daleko, daleko niže. Ali u Rumuniji i Mađarskoj nisu mnoge niže, a kompanije prodaju gorivo jeftinije - napominje za Radosavljević. On podseća i da u ovoj situaciji teško da je neko na dobitku jer su i kompanije u minusu zbog pada tražnje.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    29. april 2020 | 15:48

    Ne treba niko da kupuje gorivo na našim pumapam barem 3 meseca pa bi videli da li bi država diktirala cenu goriva kad ne bi imala prihoda,Jos kad bi cigare prestali da kupujemo drzava bi bankrotirala...

  • Ivan

    29. april 2020 | 15:19

    Sta znači samo 125 din? Opet smo naj skuplji u regionu!!

  • Ma

    29. april 2020 | 15:20

    Nasi da se odreknu, nikad. Pre ce i korona iskoreniti a oni se nece odreci akciza a pumpadzije love

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>