• 2
 ≫ 

Hrvati negoduju: Mere vlade za privredu su diskriminatorske

 ≫ 

"U ekonomiji postoji samo privreda koja kreira dodatu vrednost"

  • 2
Zagreb, Hrvatska Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

Konsultant za korporativne finansije Andrej Grubišić smatra da su mere hrvatske vlade za podršku privredi u uslovima pandemije pomogle određenom delu preduzetnika, ali je, kaže, problem to što diskriminatorske i nisu sveobuhvatne.

Grubišić je, gostujući na zagrebačkoj N1 televiziji, rekao da se nada da će vlada prilikom predstavljanja nacionalnog programa reformi s novim setom mera ići u smeru manje diskriminacije.

Podržava predlog da bi u novom rasterećenju trebalo biti i poresko rasterećenje od barem mesec dana "tax breaka”.

- Veliki sam zagovornik redukovane države i ograničene vlasti, ali sam svestan činjenice da 200 ili 500 miliona kuna redukovanih troškova sigurno neće biti ključno za brzi oporavak privrede - rekao je Grubišić.

Što se "veštačkog" sukoba privatnog i javnog sektora tiče, Grubišić smatra da su to isfrizirane konstrukcije jer u ekonomiji, kaže, postoji samo privreda koja kreira dodatu vrednost koja se distribuira preko tržišnih mehanizama ili zakonima kada neko veruje da tržišni mehanizmi nisu dovoljno dobri.

Na pitanje koliko će Hrvatskoj biti potrebno vremena da se oporavi od krize, Grubišić kaže da misli da nije došlo do tektonskih tržišnih poremećaja u smislu gubitka prave potražnje za proizvodima i uslugama koji su se konzumirali pre krize, a ako dođe do agresivnije liberalizacije ekonomske aktivnosti, što je ključan preduslov, iz krize će se izaći ako se dozvoli normalan rad uz poštovanje svih mera zaštite.

- Kada pogledate podatak o stopi radno aktivnog stanovništva imate zaključak da je Hrvatska i pre krize stajala lošije od zemalja sa kojima se upoređivala. Nadam se da će se dogoditi da će većina biznisa uspeti kroz privremeno redukovanje troškova uspeti da zadržimo ljude i oporavimo plate čim se za to steknu uslovi - rekao je Grubišić.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>