• 12
 ≫ 

SAD spremaju kazne za Kinu, jer tvrde da je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu

 ≫ 

Nastavlja se tenzija između Kine i Amerike

  • 12
SAD, Kina, US, China zastave, flags Nastavlja se tenzija između Kine i Amerike / Foto: Shutterstock

Kako piše CNN, američka administracija se sprema da uobliči plan za za kažnjavanje Kine, po nekoliko tačaka, jer toj zemlji pripisuju krivicu zbog izbijanja pandemije.

Navodno, prema tvrdnjama izvora iz Bele kuće, kazne će podrazumevati sledeće: sankcije, otkazivanje obaveza iz američkog duga i uvođenje nove trgovinske politike. Na ovaj način, kako prenosi CNN, SAD želi da Kinu "nauči pameti", odnosno da celom svetu pokaže "na kome je odgovornost".

- Moramo ponovo da pokrenemo ekonomiju i, to pažljivo, ali moramo da pronađemo i način da pokažemo Kini da je njihovo delovanje bilo za osudu - rekao je jedan zvaničnik američke administracije.

Paralelno s tim, američke obaveštajne službe nastoje da utvrde da li je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, zbog čega trpe veliki pritisak javnosti. Dakle, uprkos tome što je korona naizgled ujedinila svet, tenzije između Kine i Amerike se nastavljaju.

Kako dalje navodi CNN, "sukob izmedu SAD i Kine nastaje, između ostalog, zbog besa jer je korona virus uništio ekonomiju, što se posmatra kao Trampov pasoš za drugi predsednički mandat". Sve to bi moglo da se odrazi i na globalnu ekonomiju, jer Amerika pokušava da pronađe druge lance snabdevanja.

- Američkim saveznim državama i lokalnim samoupravama verovatno će zatrebati pomoć u iznosu od hiljadu milijardi dolara, u narednih nekoliko godina, kako bi se izborile sa posledicama pandemije - rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelozi, a prenosi Rojters.

Video: Dva aviona Er Srbije dovezla danas medicinsku opremu iz Kine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GranTurismo

    1. maj 2020 | 09:40

    Sta macku briga sta misevi misle o njoj? Nastavite da slusate vaseg klovna i konzumirate deterdzente

  • Diplomat

    1. maj 2020 | 09:16

    Možemo i mi da prekinemo odnose sa Amerikom i da pokažemo ko je kriv... To nije način, treba izneti dokaze ako ih imate, ako ih nemate bolje se ne sramotite.

  • Moki

    1. maj 2020 | 10:18

    Baš briga Kinu šta misle kakuboji.Sami su posejali pa neka žanju.Misle da je neko lud pa da poveruje u njihove zavere.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>