• 13
 ≫ 

Bil Gejts o periodu posle korone: Samo dve stvari razlikuju dobre lidere od svih ostalih

 ≫ 

Možda je ovo o čemu Gejts priča lakše reći, nego učiniti, ali jedno je sigurno: dobri lideri svaki dan prave kompromise i preuzimaju odgovornost od koje mnogi beže, naročito u vreme velike krize

  • 13
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Guliver/Getty Images/Lintao Zhang

Dok se pripremamo za doba posle korone i vraćamo život u normalu, kompanije su u potrazi za odlučnim liderima koji znaju kako posle krize i imaju čvrst stav.

Činjenica je, međutim, da niko ne zna tačno kako će se stvari odvijati u narednim mesecima, sve su samo spekulacije. Ipak, postoje oni na koje se svet ugleda već neko vreme i čije savete mnogi slepo slušaju. Među njima su, recimo, Voren Bafet, Bil Gejts.

Osnivač Majkrosofta je nedavno istakao dve odlike koje čine pravog lidera, sposobnog da prevaziđe nepovoljne okolnosti s kojima se danas suočavamo.

Na prvom mestu, kako kaže Gejts, vrhunski lideri ne negiraju loše vesti i ne menjaju im pravac. Upravo o tome govori i u svojoj knjizi "Business @ the Speed of Thought", napisanoj pre 20 godina, dakle, mnogo pre nego što smo mogli da naslutimo ovog "nevidljivog neprijatelja".

Gejts objašnjava da je sposobnost jedne kompanije da odgovori na neplanirane događaje - čvrst pokazatelj njene takmičarske prednosti na tržištu. On poziva lidere da urade nešto neuobičajeno: "Obratite pažnju na loše vesti i ohrabrite ljude da odgovore na njih".

Druga stvar o kojoj Gejts priča, jeste da vrhunski lideri motivišu druge i jačaju njihove kapacitete. Oni ne čekaju da ih drugi "guraju" kada zapne, niti pomoć mase pri donošenju važnih odluka, već su oni ti koji donose odluke, prave presedan, vode tim. Kako Gejts dalje ističe, "dobri lideri proaktivno odgovaraju na svakodnevne izazove i rade sve što mogu da zaštite svoje zaposlene ili posao, a takođe pokazuju i empatiju prema ljudskim potrebama".

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    1. maj 2020 | 10:07

    Ne samo on da savetuje?! Čovek kome je uvek malo.O kakvoj on konkurenciji priča.Malo mu je bilo, pa prešao u farmaciju! Sačuvaj nas Bože od takvih lidera, a ima ih.

  • Bns

    1. maj 2020 | 10:58

    Hoces castiti dobre lidere,koji su ti bili poslusni?I koji su zatvorili narod, da bi ti sproveo, svoj plan u delo?

  • Sica

    1. maj 2020 | 12:51

    U zatvor

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>