• 3
 ≫ 

Pola milijarde dinara za nove fasade i kotlove: Trošimo skoro 5 puta više energije nego EU

 ≫ 

Kako se navodi u uredbi Vlade Srbije, kojom se potvrđuje Program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2020. godini, cilj je da se ostvari ušteda energije i da se ona racionalno koristi

  • 3
Lampa, tehnologija, utikač, energija Statistika pokazuje da građani Srbije troše 4 do 5 puta više energije od proseka EU / Foto: Pixabay

Država je za ovu godinu izdvojila više od pola milijarde dinara za unapređenje efikasnog korišćenja energije, odnosno za termoizolaciju fasada zgrada, zamenu prozora i vrata, dotrajalih kotlova, starih sijalica na banderama, zatim za postavljanje novih klima uređaja.

Kako se navodi u uredbi Vlade Srbije, kojom se potvrđuje Program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2020. godini, cilj je da se ostvari ušteda energije i da se ona racionalno koristi, zatim da se podstakne korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE), zaštiti životna sredina i poveća svest građana o značaju energetske efikasnosti.

Prošle godine, Srbija je prema izveštaju Energetske zajednice najviše napredovala u oblasti energetske efikasnosti, a statistika pokazuje da u našoj zemlji 300.000 kuća i dalje nema izolaciju, i da trošimo 4 do 5 puta više energije od proseka Evropske unije.

U dokumentu, koji je vlada usvojila na jučerašnjoj sednici, potvrđuje se i finansiranje ugradnje savremene opreme za kontrolu i upravljanje sistemom osvetljenja na daljinu, kao i obuke zaposlenih u zgradama za koje će se novac izdvojiti iz Budžetskog fonda za efikasno korišćenje energije.

Za realizaciju ovog programa i preuzetih obaveza, na osnovu Uredbe o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2019. godini, koriste se sredstva Budžetskog fonda, a koja su obezbeđena na osnovu Zakona o budžetu za 2020. u iznosu od 500.240.000 dinara.

Prednost prilikom finansiranja projekata unapređenja energetske efikasnosti prijavljenih na Javni poziv - imaće projekti modernizacije sistema javnog osvetljenja, za šta je opredeljeno 10.000.000 dinara.

Video: Uskoro ćemo struju dobijati iz prozora kada na njih pada kiša

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banovci

    1. maj 2020 | 13:45

    Pa nek pomogne drzava malo da svi izolaciju na kuce stave

  • Simke

    1. maj 2020 | 12:01

    Pare će opet dobiti oni čije su zgrade zidane u vreme komunizma, a zna se ko je stanove u njima dobijao.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>