• 9

Postignut epohalni dogovor protiv korone: Dva giganta najavljuju milijardu vakcina godišnje

Prve serije već u julu...

  • 9
Doktor, sestra, vakcina, vakcinacija Prve serije nove vakcine očekuju se u julu / Foto: Shutterstock

Moderna Inc, jedan od američkih lidera u razvijanju eksperimentalnih vakcina protiv korona virusa, postigla je dogovor sa švajcarskom Lonza Group AG, koji se odnosi na proizvodnju 1 milijarde vakcina godišnje.

Kompanije su najavile globalni dogovor, prema kojem Švajcarci treba da povećaju proizvodnju predložene vakcine, zasnovane na tehnologiji koja se oslanja na genetički materijal mRNA. Prve serije bi trebalo da budu proizvedene u SAD, u julu.

Ovo partnerstvo je jedno od većih, sklopljeno sa ciljem da se stane na put pandemiji virusa Covid-19. Nedavno je objavljeno i da kompanija AstraZeneca Plc sprema probnu vakcinu u saradnji s Oksfordom, pri čemu se očekuje 100 miliona komada do kraja godine.

S obzirom na to da su lekovi protiv korona virusa i dalje nedovoljno pouzdani, svetski mediji pišu da bi široka primena vakcina mogla biti ključna za ponovno pokretanje ekonomije u zastoju.

U suprotnom, mogli bi se javiti novi talasi infekcije, kao što je slučaj sa sezonskim gripom. Ako ova dva giganta, Moderna Inc Lonza Group AG, dostignu svoj cilj - ta količina proizvedenih vakcina bila bi dovoljna za jednu osminu populacije.

Inovativna tehnologija

Probna vakcina kompanije Moderna Inc indukuje sopstvene ćelije na stvaranje virusa sličnih proteinima koji podstiču imuni odgovor i pripremaju se za stvarnu infekciju. Ovo je jedna od prvih predloženih vakcina protiv Covida-19, koja je ušla u ispitivanje na ljudima.

Moderna Inc je proizvodnju već započela, a partnerstvo sa kompanijom Lonza će dodatno ubrzati proces, i to deset puta. Akcije giganta Moderna su se više nego udvostručile od početka godine, kako je napredovalo njihovo istraživanje vezano za novu vakcinu.

Video: Vakcina protiv Covid-19 efikasna na majmunima, uskoro kreće testiranje na ljudima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    1. maj 2020 | 15:15

    Meni i mojima nisu potrebne...dosta laži i varanja,razotkriveno je sve,a budale neka izvole...

  • Pravednik

    1. maj 2020 | 15:17

    Odakle već vakcina za narod? Koga bre vi pravite idiotima? Ma jedna globalna revolucija je potrebna a ne mukanje na sve što nam se servira...

  • Mp

    1. maj 2020 | 15:40

    Za vakcinu treba minimum 1,5 dana da se ispita da bi se davala ljudima. Što znači da od toga da je naprave do septembra, decembra nema ništa. A ako je naprave onda je sve ovo??????? 🤔🤔🤔 Jadni mi u svakom slučaju, kao i uvek. Dok pojedini profitiraju, većina se pati muči i propada.☹

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>