• 7

Svetska agencija ocenjuje: Srbija će u 2021. godini ostvariti privredni rast od 5 odsto

U svom saopštenju, Standard and Poor''s ističe da je zadržavanje kreditnog rejtinga rezultat očuvane dugogodišnje makroekonomske stabilnosti

  • 7
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis Procena je da će Srbija u 2021. godini ostvariti privredni rast od 5 odsto / Foto: Pixabay

U okviru vanrednih procena rejtinga, koje na globalnom nivou zbog krize izazvane pandemijom, sprovodi rejting agencija Standard and Poor''s (S&P), doneta je odluka da se zadrži kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za dalje povećanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U odnosu na prethodnu ocenu kada su izgledi za povećanje rejtinga Srbije bili pozitivni, agencija ističe da je promena opredeljena izbijanjem globalne pandemije korona virusa i njenog uticaja na svetsku privredu i finansijske tokove.

U svom saopštenju, agencija Standard and Poor''s ističe da je zadržavanje kreditnog rejtinga rezultat očuvane dugogodišnje makroekonomske stabilnosti, dostignutog rekordnog nivoa deviznih rezervi i uređenih javnih finansija.

Posebno ističu činjenicu da je nivo kreditnog rejtinga na nivou od BB+ podržan kredibilnom monetarnom politikom, kao i umerenim nivoom javnog duga, koji omogućava da fiskalna politika u uslovima krize snažno podrži oporavak ekonomije od efekata globalne pandemije, objašnjavaju u NBS.

Prema oceni Agencije, Srbija ulazi u ovu krizu sa znatno nižim neravnotežama, nego što je to bio slučaj pre jedne decenije. O tome svedoči i značajno manje oslanjanje na kratkoročnije prilive u odnosu na period nakon globalne finansijske krize, kada su bili glavni izvor finansiranja velikih deficita.

Agencija ističe i da je, za razliku od perioda pre 2012. kada je prosečna godišnja inflacija u Srbiji bila dvocifrena, NBS nakon 2012. godine očuvala inflaciju na niskom i stabilnom nivou od oko 2 odsto.

Dalje navode da će oporavak privrede Srbije nakon pandemije zavisiti i od kretanja u zemljama koje su naši ključni spoljnotrgovinski partneri. U saopštenju S&P se ističe da rizici postoje, ali se i pored toga procenjuje da će Srbija u 2021. godini ostvariti privredni rast od 5 odsto, koji će biti više nego dovoljan za potpuni ekonomski oporavak.

Guvernerka Tabaković ističe da je Narodna banka Srbije prva institucija u zemlji i jedna od prvih centralnih banaka u regionu koja je odgovorila na pandemiju virusa donošenjem konkretnih mera.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    2. maj 2020 | 14:56

    Ma svetska agencija se bas sada bavi nama. Stvarno nemaju drugoga posla.

  • Z001

    2. maj 2020 | 13:31

    A mogao bi taj rast da bude i veći, samo treba još malo smanjiti plate, a možda ih i ukinuti, šta će nam još i taj luksuz.

  • Xxx

    2. maj 2020 | 12:01

    Naravno da hoće jer imamo naj manje plate i naj brže ćemo se oporaviti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>