• 1
 ≫ 

Da li ste znali da postoji lista najboljih gradova za rad od kuće? Evo koja prestonica odnosi pobedu

 ≫ 

Na poslednjem mestu liste je Rim...

  • 1
Bukurešt Bukurešt / Foto: Pixabay

Iako bi mnogi očekivali drugačije, prvo mesto na listi najboljih gradova za rad na daljinu zauzeo je Bukurešt, najviše zahvaljujući odličnim internet konekcijama i niskim troškovima života.

Na listi, koju je nedavno objavio britanski sajt Brodbenddils (broadbanddeals.co.uk), iza Bukurešta su tri američka grada, Hjuston, Las Vegas i Atlanta, na petom mestu je Budimpešta, a potom San Francisko i Los Anđeles. Među 10 najboljih su još Kijev, Čikago i Varšava.

S druge strane, neslavno prvo mesto na listi najlošijih gradova za rad na daljinu zauzeo je Rim, iza kojeg su Milano, Seul, Pariz i Hamburg. Na šestom mestu je Amsterdam, a slede London, Keln, Minhen i Mančester.

Glavni grad Rumunije ostavio je konkurente iza sebe, zahvaljujući jeftinim, pouzdanim i brzim konekcijama, i drugim faktorima uzetim u obzir, kao što su troškovi života, cena laptopa, broj poslova koji dozvoljavaju rad na daljinu i dostupnost kompanija za isporuku hrane.

Istraživanje, sprovedeno u vreme kada rad na daljinu ili od kuće postaje sve popularniji usled pandemije korona virusa, pokazalo je da 4,33 odsto poslova u Bukureštu zaposlenima daje mogućnost takvog rada, najviše od svih gradova na listi.

Odličan plasman, četvrto mesto, Bukurešt je zabeležio i u kategoriji "brzina interneta", dok je sedmi po pitanju troškova života, koji su procenjeni na 483 evra na mesečnom nivou.

Uz faktore uzete u obir, u Bukureštu je prethodnih godina došlo do tehnološkog buma i znatno je povećana tražnja za mnogim poslovima u sektoru informacionih tehnologija, kojem prema izveštaju iz 2018. pripada sedam od 10 najboljih poslodavaca u Rumuniji.

učenje studiranje na daljinu, online nastava, devojka, racunar, laptop, rad od kuće Da li će rad od kuće zaživeti na globalnom planu? / Foto: Shutterstock

Iako internet sektorom u Rumuniji pretežno dominiraju velike korporacije, nastanak i razvoj malih tehnoloških firmi takođe je doprineo očuvanju niskih cena u toj oblasti.

Te male kompanije, koje su osnovali mladi Rumuni puni novih ideja, preplavile su gradove posle 1990-ih i počele da razvijaju infrastrukturu u svojim oblastima, primoravajući velike korporacije u sektoru da se više trude da privuku korisnike.

Autorka "Atlasa lepote", Mihaela Noroc, smatra Rumuniju savršenim mestom za rad na njenom fotografskom projektu čiji je cilj da prikaže raznolikost planete kroz portrete žena.

- U prethodnih šest godina, provela sam 80 odsto vremena putujući i fotografišući žene u više od 70 država, ali kada napravite slike, potrebno vam je mesto da izaberete, sredite i napišete priče i pošaljete materijale - kaže ona. Dalje navodi da "u drugim zemljama plaća mnogo više za prenos podataka".

Slično iskustvo imao je novinar i istraživač Frank Elbers, poreklom sa Surinama, koji je studirao na Univerzitetu u Bukureštu.

- Navikao sam na rad od kuće tokom godina i volim da pišem u kafićima najmanje pola dana. Bukurešt je savršen za takav stil rada i života. Internet je brz, jeftin i pouzdan. Mnogi kafići imaju odličan vaj-faj i prostrani su, što nije slučaj u gradovima poput Njujorka i Toronta - navodi Elbers.

Video: Onlajn sastanak? Može ali da i ja čuvam

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    2. maj 2020 | 13:05

    Nas naravno nema na listi, ali ako je sudeći po vrhovnom, sigurno bi bili prvi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>