• 2

Robot Peper iz Japana, pojavio se na svom radnom mestu, i pozdravio guvernerku Tokija

Japanci koriste robote u hotelima, u kojima su smešteni zaraženi korona virusom

  • 2
Robot u hotelu u Japanu Robot Peper u hotelu u Japanu / Foto: Tanjug/AP

Japanske vlasti su danas počele da koriste robote u hotelima, u kojima su zaraženi korona virusom s blagim simptomima, u okviru plana oslobađanja kreveta u preopterećenim bolnicama.

Na svom novom radnom mestu debitovao je čovekoliki robot Peper, koji je pozdravio guvernerku Tokija Juriko Koike, kada je ušla u hotel. Peper nosi hiruršku masku, podseća pacijente da redovno mere temperaturu i savetuje im da se što više odmaraju.

U hotelima ima doktora i medicinskih sestara, a pacijenti imaju pristup aplikacijama na računarima i tabletima, u kojima beleže svoju temperaturu i simptome.

Drugačiji, nečovekoliki roboti - zaduženi za čišćenje, biće u lobijima hotela gde će pacijenti dolaziti po obroke, u cilju smanjenja rizika od infekcije. Oba tipa robota proizvodi kompanija "Softbenk robotiks".

Za pacijente s blagim tegobama, vlasti Tokija su do sada iznajmile pet hotela u kojima ima između 1.500 i 2.800 soba. Jedan tip ovih uređaja je poluhumanoidni robot koji je u stanju da izgovara govorne poruke, dok je drugi neka vrsta autonomnog usisivača za prašinu, navodi CNN.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Japanu kod više od 14.000 osoba, od kojih su umrle 432.

Premijer Japana, Šinzo Abe, izjavio je danas da će vanredno stanje zbog korona virusa koje ističe sledeće nedelje - biti produženo za oko mesec dana.

Abe je rekao da je zdravstveni sistem Japana i dalje pod velikim pritiskom.

Video: Laboratorija u Batajnici dobila robota, više analiza za 30 posto

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>