• 24

Kanađani, Japanci i Amerikanci srećni zbog onoga što su našli u Srbiji: Kopaće se zlato

U zavisnosti od rezultata, analize će biti iskorišćene za projektovanje sledeće faze geološkog bušenja

  • 24
Zlato na jugu Srbije, Čije je naše zlato Ilustracija: Nikola Jovanović

Istraživanje ležišta bakra i zlata u okolini Bora, koje zajednički sprovode kanadska geološka kompanija Mundoro, rudarska korporacija Vale Canada Limited, čije je sedište u Brazilu, Japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale (JOGMEC) i američka rudarska kompanija Freeport-McMoRan Exploration Corporation, biće nastavljena i u 2020. godini.

Prvi rezultati dosadašnjih istražnih radova na lokaciji u Blizini borskog jezera prema svemu sudeći su obećavajući i pokazali su da postoji potreba za daljom analizom.

Podsetimo, Mundoro je u martu 2020. završio program bušenja na 450 metara na lokaciji "Železnik" koja je u 100% vlasništvu ove kompanije.

Kako se navodi u zvaničnom izveštaju o ažuriranju aktivnosti ispitivanja, korporativnoj aktivnosti i reakciji na covid-19, koji je ova kompanija upravo objavila , program bušenja osmišljen je za testiranje južnog produžetka Istočne zone za 200 m prema jugu. Posle ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, kompanija će poslati uzorke u laboratoriju za ispitivanje u Boru. Kompanija očekuje rezultate analize drugom kvartalu 2020.

Analiza, koja se očekuje do kraja prvog kvartala ove godine će, kako se navodi, služiti za određivanje sledeće faze bušenja, kako bi se istražila meta za mineralizaciju epidermalnog i izvornog porfira bakra i zlata. Kako se u izveštaju navodi, do sada je japanski JOGOMEC u zajedničke projekte uložio 5,8 miliona dolara.

U Srbiji se najbogatija nalazišta zlata nalaze u istočnom delu zemlje, pre svega u okolini Bora, Majdanpeka, Zaječara i Negotina, ali i u okolini Raške i Medveđe.

Međutim, zbog nekoliko faktora, te zlatne žice iz naše zemlje nose strane kompanije. Opširnije o tome u našem posebnom tekstu. 

Jadarit bi mogao biti zlatni izvozni adut, ali i to nam je "na čekanju".

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni makaroni

    3. maj 2020 | 16:15

    Nesto mi nije jasno... zbog cega se raduju japanci, kanadjani i amerikancizbog zlata u srbiji? Zasto se mi ne radujemo nasem zlatu? I zasto se mi onda ne radujemo rudnom bogatstvu japana, kanade i amerike? Prodata zemlja???

  • Pa da..

    3. maj 2020 | 16:47

    Ajde da vidimo ko je prodao..našu zemlju..valha ima neki ugovor..iznesite ga javno..

  • Svasta

    3. maj 2020 | 16:10

    Jao bruka ziva. Sve prodadose. Zato nam i jeste, jos sledi cipovanje..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>