• 2

Svetska banka: Više od 1,4 milijarde dolara za zemlje Evrope i centralne Azije

U fokusu je pomoć siromašnima i oporavak ekonomija

  • 2
planeta, svet, novac U fokusu je pomoć siromašnima i oporavak ekonomija / Foto: Pixabay.com

Svetska banka je do sada opredelila više od 1,4 milijarde dolara, kao pomoć zemljama Evrope i centralne Azije, za ublažavanje posledica pandemije Covid-19.

Kako se navodi u saopštenju Svetske banke, počevši od 2. aprila, odobreni su novi projekti hitnog reagovanja u vrednosti od 490 miliona dolara.

Pored toga, još do 925 miliona dolara preraspodeliće se, iskoristiti ili obezbediti iz postojećih projekata i zajmova, uključujući i dodatno finansiranje, kako bi se tim zemljama pomoglo u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva se koriste za nabavku medicinske opreme, uključujući komplete za testiranje, maske za kiseonik i respiratore, izgradnju kapaciteta zdravstvenih sistema, u šta spada i obuka zdravstvenih radnika, kao i za podršku socijalnoj zaštiti najranjivijih grupa na koje je uticala pandemija.

Navodi se i da će tokom narednih 15 meseci, Svetska banka pružati finansijsku podršku u iznosu do 160 milijardi dolara da bi zemljama Evrope i centralne Azije pomogli da zaštite siromašne i osetljive građane, podrže privredu i pospeše ekonomski oporavak, uključujući i 50 milijardi dolara sredstava Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA) u vidu bespovratne pomoći ili zajmova pod veoma povoljnim uslovima.

Svetska banka saopštila je i da je Šveđanka Ana Bjerde 1. maja postala nova potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju. Na tom položaju, Bjerde će rukovoditi strateškim, analitičkim, operativnim i edukativnim aktivnostima Svetske banke u ovom regionu.

Bjerde na tom položaju menja Sirila Milera, koji je bio potpredsednik za Evropu i centralnu Aziju od jula 2015. godine.

Uzevši u obzir neizvesno okruženje, u najnovijem Ekonomskom izveštaju za Evropu i centralnu Aziju Svetske banke, prikazano je više scenarija negativnog rasta za ovaj region, uključujući i ozbiljnu recesiju u 2020. godini, pri čemu će doći do kontrakcije rasta od između -4,4 i -2,8 odsto.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    4. maj 2020 | 11:44

    Nama ne treba pomoć, mi smo najbolji na svetu

  • Šuca

    4. maj 2020 | 11:44

    Meni koji sam laik za ekonomiju nije jasno kako je moguće da Amerika štancuje te dolare bez pokrića i sa tim toalet papirom drži ceo svet u šaci?! Sada eto nudi taj brisoguz siromašnima i stavlja ih u dužničko ropstvo jer je to kredit na koji se plaća kamata sa zdravim parama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>