• 3

Dolar opet raste, zlato poskupljuje, a šta je s naftom?

Tenzije između SAD i Kine nastavljaju da rastu. Tramp i Pompeo pominju dokaze o tome da je Covid-19 stvoren u Vuhanu, ali ih još ne iznose, pa kineski mediji pišu da je reč o blefiranju...

  • 3
dolar, novac Dolar ojačao / Foto: Pixabay.com

Dolar je blago ojačao danas, akcije na azijskim berzama beleže gubitke, a pale su i cene nafte, jer su nove tenzije između SAD i Kine o poreklu korona virusa ugušile optimizam investitora u pogledu vraćanja globalne ekonomije na staze rasta.

Investiciona aktivnost na azijskim berzama je bila slabog intenziteta, pri čemu su tržišta u Kini i Japanu bila zatvorena zbog praznika, a fjučersi američkih akcija su zaključeni u minusu od 0,7 procenata, izveštava Rojters.

Cena američke sirove nafte prekinula je seriju rasta zabeleženu tokom tri uzastopne trgovinske sesije, potonuvši za čak 6 procenata, dok je američki dolar ojačao na jednonedeljni maksimum prema australijskom i novozelandskom dolaru, valutama koje su osetljive na rizik.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, MSCI, bez japanskih, oslabio je za 2,5 odsto, povučen sunovratom Hongkonške berze, čiji je indeks Hang Seng, nakon dvodnevnog praznika, registrovao najveći pad u poslednjih šest sedmica.

Dešavanja na azijskim tržištima ukazuju na nastavak sumornog berzanskog raspoloženja na startu maja, koji su u petak nagovestili turobni američki ekonomski podaci i pretnja novim trgovinskim ratom između dve najveće svetske ekonomije.

Naime, proizvodna aktivnost u SAD je pala prošlog meseca na najniži nivo u poslednjih 11 godina, privatna potrošnja je kolabirala, a zahtev za dobijanje naknade za nezaposlenost je podnelo oko 30,3 miliona Amerikanaca.

Pored toga, pesimizam među tržišnim akterima podgrejali su američki predsednik Donald Tramp i državni sekretar Majk Pompeo, koji su iznova optužili Kinu da je izvor pandemije novog virusa Covid-19.

Najnoviji napad na Peking stigao je u nedelju od Pompea, koji je rekao da postoji "znatna količina dokaza" da je virus nastao u laboratoriji u centralnom kineskom gradu Vuhan.

Pompeo nije pružio nijedan dokaz, niti je osporio zaključak obaveštajne službe SAD-a da virus nije stvorio čovek, a kineski Global Tajms je u današnjem uvodniku ocenio da on "blefira" i pozvao Sjedinjene Države da iznesu dokaze.

Mada su tržišta u kontinentalnoj Kini zatvorena, juan je na berzama na primorskom jugu zemlje pao danas na šestonedeljni minimum od 7,1560 juana za dolar. Australijski dolar se spustio ispod 64 centa prvi put u poslednjih nedelju dana, potonuvši za 0,5 odsto, na 0,6385 američkih dolara.

S druge strane, japanski jen je porastao za 0,2 procenta na 106,72 jena za dolar, dok su evro, britanska funta i novozelandski dolar skliznuli na trgovanju u Aziji, na šta je uticala i takozvana japanska praznična "zlatna nedelja", koja će trajati do četvrtka, kada bi berza ponovo trebalo da počne s radom.

Na robnim tržištima, cena fjučersa američke "lake" nafte WTI zaključena je na 18,74 dolara za barel, ili u padu za jedan dolar, dok su fjučersi severnomorske nafte "brent" oslabili za 1 odsto, ili za 27 centi, na 26,22 dolara po barelu.

Cena zlata je porasla na 1.700 dolara po unci.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    4. maj 2020 | 11:39

    raste dolar,raste i dug Srbije.

  • Caca

    4. maj 2020 | 19:31

    Nafta pada, al' kriptovalute rastu... Čini mi se da se o njima još uvek ne priča dovoljno, a ponovo im je skočila vrednost. Bitcoinkupovinaprodaja kreće u ekspanziju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>