• 1
 ≫ 

Kanadski avio-giganti beleže enormne gubitke: Bore se da sačuvaju radna mesta i traže infuziju keša

 ≫ 

Pregovaraju sa saveznom Vladom i traže paket pomoći za celu industriju, koja dnevno gubi desetine miliona dolara dok avioni miruju zbog pandemije

  • 1
Air Canada, avio, kompanija, avion, prevoz Avion kompanije "Er Kanada" / Foto: Shutterstock

Kanadski avio-prevoznik "Er Kanada" saopštio je da je izgubio 1,05 milijardi dolara u prvom kvartalu 2020, u poređenju sa profitom od 345 miliona dolara u istom kvartalu prošle godine.

Operativni prihodi pali su na 3,72 milijarde dolara u poređenju sa 4,43 milijarde dolara u istom periodu prošle godine.

Avio-kompanija je smanjila kapacitet u drugom kvartalu za 85 do 90 procenata u poređenju s istim periodom 2019, dok se očekuje da će kapacitet za treće tromesečje biti smanjen za oko 75 procenata u odnosu na godinu ranije.

Neke kanadske avio-kompanije su potpuno prestale da lete. Druge, kao "Er Kanada", smanjile su operacije za više od 90 procenata zbog neviđenog pada potražnje.

Kanadske avio-kompanije pregovaraju sa saveznom Vladom i traže paket pomoći za celu industriju, koja dnevno gubi desetine miliona dolara dok avioni miruju zbog pandemije.

One su obuhvaćene kanadskim programom o subvencionisanju plata da bi zadržale hiljade radnika, ali kažu da im je potrebna infuzija gotovine, kredita i zamrzavanje poreza, i naknada da bi ponovo podstakli industriju.

Video: Pre nekoliko meseci igla nije mogla da padne: Ovako izgleda svet kada avioni skoro da ne lete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    5. maj 2020 | 15:58

    Velike avio kompanije su stvarno u problemu. Otkad je počela pandemija, one uglavnom ne rade. A sad, i ako žele da krenu, treba da ispoštuju toliko pravila, da će morati da podignu cene koje su ionako bile visoke, da bi uopšte bili na nuli. Samo čarter kompanije moći će da rade normalno. "Privatni letovi za grupe" će biti i sigurniji i povoljniji, a o udobnosti i da ne govorimo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>