• 0

Vlade bi da uvedu porez digitalnim kompanijama koje obrću milijarde evra

Fejsbuk, Epl, Amazon, Netflix, Alfabet i Majkrosoft kolektivno su ostvarili 215 milijardi evra prihoda u prvom tromesečju godine

  • 0
Digital business, digitalizacija poslovanja

Korona je dodatno pogurala rast digitalnih kompanija / Foto: Shutterstock

Kako piše Blumberg, četvrta najnaseljenija zemlja na svetu - Indonezija, prošlog meseca je razmatrala nove načina finansiranja usled pandemije, i došla je do zaključka da jedan pokretač ekonomije ostaje "zdrav" uprkos krizi, a to je internet.

Ministarka finansija te zemlja, Sri Muliani, rekla je: "Odlučili smo da oporezujemo digitalne kompanije porezom na elektronske transakcije, jer im je prodaja porasla tokom pandemija Covid-19". Kao primer je naveo striming servise "Zoom" i "Netflix" i njihove "ogromne ekonomske aktivnosti".

Ova država u tom mišljenju nije jedina. Vlade širom sveta, od Kanade pa do Danske, traže bilo koji oblik trgovine koji mogu da oporezuju. Digitalni prihod sada postaje sve veći, a onlajn industrija vredna je oko 24 biliona evra. Ali, to neće biti tako jednostavno, jer su ti mnogi onlajn giganti, zapravo, američke kompanije - od kojih poreze želi da ubira samo Tramp.

Zanimljivo je, na primer, da najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos, inače šef Amazona, najpoznatije onlajn trgovine - ne plaća porez SAD niti, naravno, bilo kojoj drugoj zemlji.

Onlajn prodaja poslednjih godina beleži neverovatan rast, a sada kad biznisi masovno propadaju, ona cveta. U Americi donosi prihod od 7,8 milijardi evra, u Japanu - 3 milijarde, a u Kini za jednu milijardu evra manje. Dalje idu Južna Koreja, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Australija i Španija.

S obzirom na to da je Francuska (oko 750 miliona evra) negde na sredini ovog spiska zemalja u kojima su prihodi od onlajn trgovine ogromni, ne čudi što se i tamošnji ministar finansija Bruno le Mer zalaže za uvođenje poreza digitalnim kompanijama, navodeći da ta mera sada deluje relevantnije nego ikad.

Blizu 140 svetskih vlada vidi priliku u dobitku od oporezivanja tehnoloških kompanija, koje često iskazuju profit u zemljama sa niskom poreskom stopom. Međutim, saglasni su da ta ideja sada svakako nije prioritet, pa se međunarodni dogovor odlaže do daljeg.

Dok se tradicionalna industrija bori za opstanak, zbog prethodno uvedenih karantinskih mera, Fejsbuk, Epl, Amazon, Netflix, Alfabet i Majkrosoft kolektivno su ostvarili 215 milijardi evra prihoda u prvom tromesečju godine, što je za 14 odsto više nego u istom periodu 2019.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>