• 3

Javni dug Crne Gore bi mogao dostići nivo BDP-a, uz veće kamate, nove dažbine, smanjenje plata

Ekonomista Jakov Milatović smatra da je trenutna kriza po intenzitetu slična onoj iz 2009. godine, te da bi pad ekonomije od devet odsto bio najveći od krize iz ranih devedesetih

  • 3
Kotor Kotor, Crna Gora / Foto: Pixabay / Kotor

Crnogorski ekonomisti upozoravaju da bi oštar ekonomski pad Crne Gore od čak 9 procenata ove godine zbog pandemije Covid-19, mogao da rezultira rastom javnog duga zemlje do nivoa bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Svetska banka je ocenila da pandemija korona virusa gura ekonomiju Crne Gore u recesiju od 5,6 odsto ove godine, ako država izgubi trećinu prihoda od turizma, a ako izgubi polovinu tih prihoda - biće u minusu od devet odsto. MMF je prognozirao pad od 9 procenata.

Podgorički list "Vijesti" navodi da će procene budućeg stvarnog pada crnogorske ekonomije ove godine moći jasnije da se sagledaju tokom juna, kada će biti nešto realnija slika o turizmu, jer su prihodi od te delatnosti ključni za procenu celokupne ekonomske aktivnosti.

Dodaje, međutim, da čak i ako Crna Gora otvori granice brže, to neće imati efekat ako se ne otvore države regiona i druge ekonomije koje utiču na turistički promet.

Ekonomista Jakov Milatović objašnjava za "Vijesti" da je zbog medicinskog konteksta u kome je ekonomska kriza nastala, sektor turizma jedan od najpogođenijih, da doprinosi sa više do 20 odsto ekonomskoj aktivnosti u Crnoj Gori i da su prihodi od te delatnosti ključni za procenu celokupne ekonomske aktivnosti.

Smatra da je trenutna kriza po intenzitetu slična onoj iz 2009. godine, te da bi pad ekonomije od devet odsto bio najveći od krize iz ranih devedesetih.

Milatović ističe da je MMF u aprilskom izveštaju prognozirao budžetski deficit Crne Gore za 2020. u iznosu od oko 10 odsto BDP-a, a uzimajući u obzir pretpostavke MMF-a o inflaciji nešto manjoj od jedan odsto i recesiji od skoro devet procenata - novonastala situacija može dovesti do rasta javnog duga u 2020. na nivo od oko 90 odsto BDP-a.

Javni dug Crne Gore, prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, na kraju prošle godine je iznosio 3,78 milijardi evra, što je 77,2 odsto preliminarnog BDP-a za tu godinu od 4,9 milijardi evra.

Procenjuje se da će, uz novo zaduženje zbog korona virusa, biti oko 83 do 90 odsto, a u jednoj od računica i više od toga, navodi se u tekstu.

Približavanje javnog duga BDP-u značiće, kako se dodaje, i veće kamate na novo zaduživanje, dalju fiskalnu konsolidaciju kroz nove dažbine građanima i privredi, moguće smanjenje plata, prodaju nekih državnih resursa za njegovo vraćanje, konstatuju "Vijesti".

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>