• 1

Nemačke kompanije nemaju nameru da napuste Srbiju: "Nastavljamo da ulažemo, nismo samo posetioci"

Najbolji način za oporavak je da se kompanije ponovo fokusiraju na ono što najbolje umeju da rade i povrate potražanju na tržištu za svojim proizvodima, pošto svi privrednici zavise od ponude i potražnje - kaže Ronald Zeliger, ispred Nemačko-srpske privredne komore

  • 1
Nemačka korona virus Da li bi ekonomske prilike u Nemačkoj mogle da se odraze na poslovanje nemačkih firmi u Srbiji? / Foto: Tanjug/AP

- Nemačke kompanije nastaviće da ulažu i realizuju svoje investicije u Srbiji - poručuje predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i generalni direktor Hemofarma, Ronald Zeliger.

Dalje dodaje: "Mi smo ovde došli na duge staze, i tako ćemo i nastaviti. To vam kažem u ime svoje kompanije, ali i u ime drugih nemačkih firmi". Prema njegovim rečima, one planiraju i da šire svoje investicije u Srbiji.

U AHK su veoma ponosni na činjenicu da su u vreme krize kompanije zadržale sve svoje radnike, kao i da je Hemofarm čak i dodatno zapošljavao.

Po pitanju novih investicija, napomenuo je da, ipak, dosta toga zavisi od situacije i potražnje na globalnom tržištu i da se zato još ne mogu iznositi nikakvi planovi, ali da je jasno da "nemačke kompanije u Srbiji nisu posetioci".

Kako kaže, nemačke kompanije - članice AHK - donirale su više od milion i po evra pomoći Srbiji u borbi sa epidemijom, a samo Hemofarm je donirao medicinsku opremu ukupne vrednosti 400.000 evra.

Nemačka kompanija Štada i Hemofarm u Srbiji, u ponedeljak su donirale zdravstvenom sistemu Srbije pomoć u borbi protiv virusa korona u vidu 110 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

- To se ne radi ako ste došli da ostanete na kratko. Pokazali smo da smo pouzdan partner i tokom krize -naglasio je Zeliger. Ističe da je srpska vlada napravila dosta dobar posao paketom pomoći privredi, s obzirom da niko za ovu krizu nije bio dovoljno spreman, kao i da je zdravlje bilo apsolutni prioritet.

Zeliger dodaje da još niko ne zna koliko će ekonomija pretrpeti zbog epidemije Covid-19, ali i da će, na kraju, od svake kompanije pojedinačno zavisiti kako će prebroditi ovu krizu.

Na pitanje da li bi ekonomske prilike u Nemačkoj mogle da se odraze na poslovanje nemačkih firmi u Srbiji, s obzirom na najave da će u Nemačkoj rast nezaposlenosti iznositi oko 30 odsto, Zeliger kaže da lično ne očekuje tako visok nivo, niti da će u toj zemlji biti toliko loše kao što neki predviđaju.

- Sve ekonomije danas imaju glabalni karakter, pošto zavise od dešavanja u svetu, ali ova situacija bi za pojedine mogla da bude i velika šansa, pošto je zatvaranje granica, što je prvo pogodilo zemlje poput Kine, Indije i drugih u Aziji, prekinulo lance snabdevanja i dovelo do razmišljanja o lokalizaciji proizvodnje - naveo je on.

Zbog toga se, kako kaže, Srbiji kao evropskoj zemlji ukazala velika šansa u odnosu sa zemljama EU i zato treba preduzeti sve da se ta šansa iskoristi.

Zeliger ukazuje da su nemačke firme u Srbiji prisutne u širokom spektru privrednih grana, na primer, u energetici, automobilskoj industriji, farmaciji, robi široke potrošnje (FMCG) i drugima.

Na pitanje da li imaju probleme u poslovanju, Zeliger navodi da je različita situacija od branše do branše, kao i da je, na primer, u automobilskoj industriji najveći problem trenutno nedostatak potražnje za automobilima, što utiče i na druge stvari.

Smatra da je najbolji način za oporavak da se kompanije ponovo fokusiraju na ono što najbolje umeju da rade i povrate potražanju na tržištu za svojim proizvodima, pošto svi privrednici zavise od ponude i potražnje.

Upitan da prokomentariše trenutne pregovore između nemačke "Lufthanze" i Vlade Nemačke o spasavanju te kompanije, kazao je da su avio-prevoznici među najpogođenijima u ovoj krizi. Navodi da i "Er Frans" prima paket pomoći vredan više milijardi evra.

Dalje ističe da su nacionalni avio-prevoznici veoma važni za svaku zemlju, jer "ako nemate dobru nacionalnu avio-kompaiju, onda niste dobro povezani sa svetom i trpeće i vaša privreda".

Video: Mali: Privrednicima na raspolaganju još 2 milijarde evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    6. maj 2020 | 15:09

    nisu ludi da odu kada im ljudi rade za 300 eura,imaju subvencije od drzave i sve ostale pogodnosti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>