• 8

Bil Gejts: Trenutno nema nijedne dobre investicije, ali nisam siguran da trgovci to uviđaju

SAD beleže istorijsku nezaposlenost, pa se mnogima žuri da se ekonomija ponovo pokrene...

  • 8
Bill Gates, Bil Gejts Bil Gejts / Foto: Profimedia/MAXPPP

SAD se suočavaju s velikom krizom, kakvu mnoge generacije ne pamte, jer prema rečima ekonomista i analitičara - ovako nije bilo ni 2008. S jedne strane dolazi do nestašice namirnica, dok s druge strane, ljudi masovno ostaju bez posla, pa se više od 30 miliona prijavilo za novčanu pomoć.

Amerika je i ovoga puta podeljena, i to sve sitnije: u fokusu su sukobi onih koji ne mogu da rade zbog karantinskih mera pa organizuju proteste, u želji da se ekonomija što pre pokrene, ali i oni čiji je posao da štite tuđe živote, kao i svoj život. Među njima su lekari, pojedini političari i ostale nadležne institucije.

I dok mnogi sada daju svoja predviđanja o tome kako će se razvijati američka ekonomija u budućnosti, posebnu pažnju medija privlači Bil Gejts, koji svakodnevno komentariše dešavanja, naročito na Tviteru. On je za CNN probao da odgovori na pitanje: Koji je najbolji scenario za ekonomiju SAD?

Prvo se kratko nasmejao, kao da ni sam ne veruje da zna tačan odgovor na ovo pitanje.

- U najboljem scenariju krećemo od škola, proizvodnje i građevine, i tražimo način kako da ih pokrenemo, uz oprez zbog virusa. Ne želimo gomilu dece u školskom holu, a onda posmatramo tu situaciju i procenjujemo da li su obrazovne ustanove jedan od uzročnika za širenje korone - ističe ovaj milijarder.

Gejts, koji ima troje dece, kaže da je onlajn nastava svakako nezahvalnija u slučaju školaraca, jer je studentima lakše da na taj način prate čas i usvajaju znanje. Kaže da će SAD do kraja leta, taman pred jesen, moći da utvrdi da li onlajn učenje funkcioniše i ima li razlike u tome - da li dete ide u školu ili uči od kuće.

Međutim, prema njegovom mišljenju, upotreba tehnologije u svrhu onlajn učenja će dodatno da istakne nejednakost koja vlada u obrazovanju. Kada je reč o ekonomiji, ona nikada više neće biti ista, smatra Gejts, ali nije siguran da li trgovci na berzama to uviđaju.

- Trenutno nema nekih dobrih investicija, jer su svi sektori pogođeni krizom. Neke kompanije su adaptibilnije i bolje pripremljene, neke nisu, ali sve će osećati posledice u godinama koje dolaze - kaže Gejts.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    5. maj 2020 | 17:23

    Sotona obicna od coveka kao i sve americke demokrate

  • 👺

    5. maj 2020 | 14:37

    Samo ovo 👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿

  • 🤦‍♀️

    5. maj 2020 | 18:36

    Gospodin nesto novo nam sprema, cim je ovoliko prisutan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>