• 14
 ≫ 

Mali: Vodi se kampanja protiv dobrih ekonomskih rezultata; privredni rast Srbije bio 5 odsto

 ≫ 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da se u pojedinim medijima vodi kampanja protiv dobrih ekonomskih rezultata koje Srbija postiže

  • 14
Siniša Mali Foto: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da se u pojedinim medijima vodi kampanja protiv dobrih ekonomskih rezultata koje Srbija postiže, s obzirom na to da, kako kaže, neki to ne mogu da prihvate, te se služe lažima poput one da metodološki ne može da se poredi BDP Srbije sa zemljama u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Metodologija koju koristi Republički zavod za statistiku za obračun BDP-a je identična metodologiji koju koristi Evropski zavod za statistiku (Eurostat), a naš sistem nacionalnih racuna je u potpunosti usaglašen sa važećim međunarodnim standardima - rekao je Mali.

On je ponovio da je privredni rast Srbije u prvom kvartalu iznosio 5%.

- Dakle, u prvom kvartalu 2020. godine naš međugodisnji rast BDP je 5%, svidelo se to nekome ili ne. Istovremeno, u zvaničnom saopštenju Eurostata se navodi da je u evrozoni u prvom kvartalu pad bio -3,3% međugodišnje, a u celoj Evropskoj uniji pad BDP-a je – 2,7%, tako da pojedini ekonomisti mešaju babe i žabe - rekao je Mali.

Pogrešno se interpretiraju stope rasta

Ministar je odgovorio i na tvrdnje oko anualizivanih stopa rasta i o njihovom poređenju sa drugim zemljama, iako se o takvim stopama rasta BDP-a retko govori u Evropi, a pojedinci ih u Srbiji iznova pogrešno interpretiraju.

- Ako posmatramo anualizovane stope rasta iz prvog kvartala, koje podrazumevaju da se rast iz prvog kvartala nastavi u ostatku godine, a o čemu pojedinci govore, naš anualizovani rast je 1,2%, a anualizovani pad u Evropskoj uniji je čak -14%. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama BDP je tokom prvog kvartala ostavrio desezonirani pad od -1,2%, sto znači da je anualizovani pad SAD - 4,8% - rekao je Siniša Mali.

On je zaključio da je ovo još jedna u nizu laži u okviru kampanje koja se vodi u pojedinim medijima, koji, kako je rekao, ne žele ili ne mogu da prihvate činjenicu da Srbija postiže dobre ekonomske rezultate. On je ponovio i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom najnovijem izveštaju naveo da će Srbija ove godine imati najbolji rezultat kad je reč o stopi BDP-a u celoj Evropi, kao i da za sledeću godinu prognoziraju rast od 7,5%.

Video: Sve što treba da znate o pomoći građanima od 100 evra

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    6. maj 2020 | 09:05

    Mnogo je kume.

  • Ivan

    5. maj 2020 | 21:00

    Mesas ti babe i zabe, cela Srbija na minimalcu a ti se hvalis da ste bolji od Evrope! Ljudi barem priznaju da je pad BDP a, a sa platama mnogo, mnogo veci!

  • Bravo

    5. maj 2020 | 20:23

    Super, onda nema potrebe za povećanjem cena GSP karata.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>