• 37

Danas kreće isplata minimalaca za 232.000 preduzeća

Država za prvi krug izdvaja 32 milijarde dinara

  • 37
Sto evra, 100 evra, evri, pare, novac, devize, biznis, štednja

Prosečna minimalna zarada od januara ove godine u Srbiji iznosi 30.022 dinara / Foto: Shutterstock

Isplata minimalaca za oko 1 milion zaposlenih u 232.000 preduzeća u Srbiji, koja su tražila ovaj vid podrške države, počinje danas, a novac će biti uplaćen na namenske račune tih firmi.

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da država za prvu isplatu izdvaja 32 milijarde dinara, dok će ukupno taj iznos biti veći tri puta, jer će se isplaćivati za tri minimalne zarade po zaposlenom, i iznosiće više od 90 milijardi dinara.

Mali je rekao da je 232.000 poslodavaca tražilo pomoć države u vidu isplate tri minimalca u ukupnom iznosu od 750 evra (oko 90.000 dinara), a da se prijavilo više od 1.055.000 zaposlenih.

Prosečna minimalna zarada od januara ove godine u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno minimalna cena rada po satu je od 1. januara 172,54 dinara (neto).

Pravo na pomoć države imaju preduzetnici, preduzetnici paušalci, njihove kolege u istom statusu - poljoprivrednici, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja... Isplata, inače, ide u tri rate - maj, jun i jul ove godine.

Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja.

Isplata na njihove račune će, takođe, početi danas, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart, a zatim u junu i julu. I oni su u obavezi da otvore namenski račun na koji će im država uplatiti novac.

Preduzeće gubi pravo na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja ukoliko u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od tri meseca, od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Video: Ministar finansija: Više od 7.000 ljudi se javilo za novčanu pomoć Službi za zapošljavanje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    Ja jos nisam primio minimalac, da li neko zna do kada ce biti isplacen novac radnicima, posto vidim da nekima je isplacen minimalac?

  • Mala

    Meni jos nije legao minimalac, a i je l poslodavac prebacuje taj novac sa svog namenskog? 🤔

  • Ispostovano

    Ispostovano i svaka cast.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke