• 0

SAD i Brazil "ubijaju" EU sa cenom etanola, Evropa moli za pomoć

Evropski proizvođači od Evropske komisije zahtevaju da preduzme hitne mere

  • 0
korona virus, alkohol, dezinfekcija Američki etanol je praktično bio zabranjen na evropskom tržištu između 2013. i 2019. antidampinškim carinama / Foto: Shutterstock

Evropski proizvođači etanola pozvali su Evropsku komisiju da zaštiti njihovu industriju koja se bori s padom tražnje, navodeći da će poplava jeftinog uvoznog etanola iz SAD i Brazila ugroziti njihovo poslovanje kada budu ponovo pokrenuli proizvodnju.

Oštar pad drumskog i vazdušnog saobraćaja usled pandemije korona virusa pogodio je sektor biogoriva širom sveta, primoravši kompanije da drastično smanje proizvodnju i cene, u čemu su predvodili veliki proizvođači u SAD i Brazilu.

Ove dve države imaju udeo od oko 30 procenata, respektivno, u ukupnoj svetskoj proizvodnji etanola, prenosi Rojters.

Evropski proizvođači etanola, koji se pravi od žitarica ili šećerne trske, strahuju sada da bi SAD i Brazil, zbog rekordnih zaliha, mogli da pribegnu povećanju isporuka u Evropu kada budu ukinute mere vanrednog stanja i ograničenja kretanja.

Oni su od Evropske komisije zatražili da preduzme hitne mere, uključujucći potencijalno uvođenje tarifa. Američki etanol je praktično bio zabranjen na evropskom tržištu između 2013. i 2019. antidampinškim carinama, ali je Evropska komisija te dažbine ukinula u maju prošle godine.

Uvoz etanola iz SAD u Uniju skočio je 2019. godine na 3,85 miliona hektolitara, u odnosu na 1,15 miliona godinu ranije, prema podacima Evrostata.

Video: Dezinfekcija njujorškog metroa, radnicima se pridružio Kuomo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>