• 10

Mali: Trezor je jutros u 6 sati počeo s isplatama, danas usvajamo i program za slobodne umetnike

Ministar finansija naglašava da je osnovna svrha ekonomskih mera da preduzeća nastave s radom i da ne otpuštaju zaposlene

  • 10
MINIMALAC KONFERENCIJA MALI SINIŠA MALI

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, istakao je da je Srbija danas partner i stožer sigurnosti i stabilnosti, koji dugo nije bila, jer pokazuje, kao nikada ranije u istoriji, da može da pomogne onima kojima je usled krize pomoć najpotrebnija.

Govoreći o uplatama minimalne zarade prijavljenim preduzećima, on je istakao da ta pomoć, u okviru ekonomskih mera Vlade Republike Srbije, treba da bude završena danas, najkasnije do sutra.

- Već u šest ujutro Trezor je krenuo da uplaćuje minimalnu zaradu za milion i 51 hiljadu zaposlenih na teritoriji Srbije. U istoriji se nije desilo da je država Srbija pomogla na ovaj način privrednicima. Ta pomoć, sa tri minimalne zarade po zaposlenom u privatnom sektoru, od oko 750 evra, jeste izdvajanje države od 32 milijarde dinara - rekao je Mali.

Ministar je naglasio da se za ovu meru prijavilo 232.000 preduzeća, a istovremeno su tražili i odlaganje poreza i doprinosa za šta je izdvojeno 29,5 milijardi dinara, kao i odlaganje poreza na dobit za šta država izdvaja 3,3 milijarde dinara.

Mali je naveo da će danas na vladi biti usvojen i Program pomoći za slobodne umetnike, koji će dobiti tri minimalne zarade, za šta će biti izdvojeno malo više od 200 miliona dinara. Ponovio je da je osnovna svrha ekonomskih mera da preduzeća nastave da rade, da ne otpuštaju radnike.

- U Srbiji je za novčanu naknadu Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljeno oko 7.000 ljudi, toliko ih je u ovoj krizi ostalo bez posla. I to pokazuje koliko su ove mere koje sprovodimo pogodile u centar, da nema većeg otpuštanja, da naše kompanije prežive krizu. Recimo u SAD sada ima 26 miliona ljudi bez posla, u Velikoj Britaniji nezaposlenih zbog posledica krize je oko milion - rekao je Mali.

Govoreći o penzijama, ministar je istakao da će i ovog meseca one biti isplaćene u celini, kao i prethodnog meseca kada je uz penzije uplaćena i pomoć najstarijima od 4.000 dinara.

- Ponovo uplaćujemo penzije u celini, jer budžet je jak, mi imamo dovoljno novca. U aprilu smo prvi put uplatili penzije u celini, kao i jednokratnu pomoć, što ne možete da izvedete ako su vam finansije slabe. Država se pokazala kao ozbiljan i stabilan partner. A da nije bilo teških mera i hrabrih odluka, koje je inicirao predsednik Aleksandar Vučić još 2014. godine, ovoga ne bi bilo. Pomoć u krizi i jeste uloga države, a sada to možemo. Imamo novi imidž države, što je velika promena - rekao je Mali.

Sto evra, 100 evra, evri, pare, novac, devize, biznis, štednja

Prijava za 100 evra kreće 15. maja / Foto: Shutterstock

Ponovio je da 15. maja kreće prijava za 100 evra pomoći svim punoletnim građanima Srbije, a već u ponedeljak - 11. maja, kreće i kampanja kako bi bili bolje upoznati sa načinom prijave.

Odgovarajući na pitanje da li će podaci koji će se ostavljati prilikom prijave za 100 evra biti zaštićeni, Mali je napomenuo da građani ne treba da budu zabrinuti zbog toga, jer je reč o privremenom registru, koji će nakon uplate biti izbrisan.

- Ranije je stalno bilo govora o tome da država samo uzima, a nikada ne daje. Sada se situacija promenila. Tih stotinu evra pomoći svim punoletnim građanima Srbije je velika podrška države u uslovima krize, to je doza optimizma koju dajemo narodu. Stotinu evra nije malo, a takav sistem pomoći ima i SAD, Japan, razvijene zemlje. Želimo da pomognemo svakom građaninu, a po meni je reč o potpuno ekonomskoj meri, jer oni će taj novac potrošiti, tako podstičemo rast ekonomije. Neko će proizvoditi tu robu koja će biti kupljena - naveo je on.

Ministar je ponovio i da je povećanje od 10 odsto svim zdravstvenim radnicima trajno.

- Tokom zasedanja vanrednog stanja nije bilo zasedanja skupštine, a plate i koeficijenti u javnoj upravi definisani su Zakonom o budžetskom sistemu.  U krizi, plate smo definisali uredbom, a sada ćemo to sprovesti i kroz zakon. Radi se o trajnom povećanju, što je naš izraz podrške za zdravstvene radnike, naše heroje, jer naša je želja da im na ovaj način kažemo hvala za sve - naveo je Mali.

Napomenuo je da se naša ekonomija polako otvara, u uslovima kada u mnogim državama nije takva situacija.

- Kada pogledate cifre, izveštaj Evropske komisije, MMF-a, Srbija ima najmanji pad, odnosno najveći rast. Mnogo razvijenije ekonomije padaju više nego srpska. Mi smo u našem rebalansu kazali da nećemo pasti više od minus 1,8 odsto, ali i kao što predsednik Vučić kaže, mi ćemo ići na nula odsto, nećemo biti u minusu. Otvaranje privrede će biti velika borba, ali uz našu podršku, simbolom sigurnosti što smo pokazali i tokom krize, treba s puno optimizma da radimo još brže i bolje. Da budemo još bolji i bez minusa - zaključio je Mali.

Video: Mali: Sutra uplaćujemo prvi minimalac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    7. maj 2020 | 13:10

    Obavezno pevaljkama za nove cipele po 30000 din. A ne morate se setiti nezaposlenih ljudi. Glupo je njima da date. Potrebnije je pevaljke da kupe cipele i odmah od jula u njima na tezgu.

  • Igor

    7. maj 2020 | 12:54

    Da samo sto je u Americi taj iznos 1200 $ za svakog punoletnog gradjanina i 1000 $ po detetu.

  • Sosa

    7. maj 2020 | 16:20

    Nisu svi zdravstbeni radnici dobili povecanje iako su radili u vreme korone

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>