• 0
 ≫ 

Oporavlja se tržište nafte: Cene stabilne zbog kineskog uvoza

 ≫ 

Tržišni posmatrači procenjuju da će rast cena biti ograničen

  • 0
Rafinerija, nafta Tržišni posmatrači procenjuju da će rast cena biti ograničen / Foto: Tanjug/AP

Cene nafte su se stabilizovale danas pošto su statistički podaci ukazali na oporavak kineskog uvoza "crnog zlata", ali tržišni posmatrači procenjuju da će rast cena biti ograničen zbog prezasićenosti ponude u odnosu na tražnju, koju je desetkovala pandemija.

Severnomorska nafta brent ojačala je jutros na azijskom trgovanju za tri centa ili za 0,1 procenat, na 29,75 dolara po barelu, nakon što je u sredu pala za 4 odsto, javlja Rojters.

Cena fjučersa američke "lake" nafte WTI je porasla za četiri centa ili 0,2 odsto, na 24,03 dolara za barel, posle pada za više od 2 procenta na prošloj trgovinskoj sesiji.

Oporavku cena nafte doprineli su podaci o povećanju kineskog uvoza ovog energenta prošlog meseca. Naime, kineski uvoz se u aprilu popeo na 10,42 miliona barela dnevno, sa 9,68 miliona barela u martu, prema računici Rojtersa izvedenoj na bazi carinskih podataka za prva četiri meseca 2020.

Mada su cene "crnog zlata" ojačale od kraja aprila, jer su pojedine zemlje počele da ublažavaju vanredne mere uvedene radi suzbijanja najgore pandemije u poslednjih 100 godina, nafta se i dalje pumpa, a magacini pune, što utiče na ogromnu neusklađenost između tražnje i ponude.

Američke zalihe sirove nafte uvećane su petnaestu nedelju zaredom prošle sedmice, i to za 4,6 miliona barela, saopštila je juče Uprava za energetske informacije SAD. Ipak, to je manje od 7,8 miliona barela, koliko su predviđali analitičari u anketi Rojtersa.

Zalihe naftnih derivata su takođe snažno porasle, mada količine benzina u skladištima u SAD beleže smanjenje već drugu nedelju uzastopno, s obizrom na to da su pojedine američke države ublažile ograničenje kretanja, koje je ranije dovelo do kolapsa saobraćajnog prometa.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>