• 35

Poslodavci zadovoljni isplatom minimalca: Mera koja je sačuvala privredu

Počela je isplata minimalca za oko milion radnika u 232.000 preduzeća

 • 35
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Preduzetnicima, kao i vlasnicima i radnicima mikro, malih i srednjih preduzeća, koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika tokom trajanja vanrednog stanja, čime su stekli uslov da apliciraju za pomoć države, danas je isplaćen martovski minimalac, a predstavnici preduzeća koja su iskoristila pomoć kažu da su mere bile neohodne da bi opstali.

Zamenik direktora AMC Afrodite Mode Collection Afrodita Bajić navodi da je situacija zbog virusa korona veoma uticala na poslovanje njihovog preduzeća, ali uprkos tome nisu otpustili nijednog radnika, čime su stekli uslov na korišćenje mera koje su im, kako kaže, pomogle da opstanu.

- Najpre smo ispunili uslov za mere time što nismo dali otkaz nikome ni na neodređeno ni na određeno vreme, još smo i zaposlili jednog menadžera za bržu i kvalitetniju ogranizaciju. Mere nam mnogo znače, jer bez toga ne bismo opstali - rekla je Bajić za Tanjug.

Prema njenim rečima, tekstilna industrija je niskoprofitabilna, na tržištu se nose sa pravom i nelojalnom konkurencijom, a virus korona je još više otežao posao.

- Međutim, koliko je težak ovaj period, svesni smo da će toliko biti težak i period kada prestanu mere, kada počnemo da otplaćujemo poreze, kada krediti počnu da teku, zbog toga smo mi aplicirali i za kredit za likvidnost kod Fonda za razvoj - rekla je Bajić

Dragana Nerandžić, zamenik direktora firme Dragon Wood, koja se bavi proizvodnjom enterijera i nameštaja, kaže da je situacija u vezi sa virusom korona uticala i na njihovo poslovanje, ali su uspeli da održe nivo proizvodnje na minimum, od 25 do 30 odsto nego u normalnim okolnostima.

- Ono što je definitivno pomoglo jesu mere koje su pre mesec dana Vlada Srbije i Privredna komora Srbije donele, jer su mere olakšale naš trenutni način rada i nadamo se da će sada polako sve krenuti na bolje - rekla je Nerandžić.

Menadžer prodaje u agenciji za nekretnine "Cvetković-Roškov" Dušanka Kovačević kaže da su posledice virusa krona uticale i na sektor nekretnina pođednako kao i na sve druge sektore.

- U našoj privredi uticao je u smislu hibernacije tržišta, jer su naše aktivnosti prekinute u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i SZO, a sve uredbe koje je donela Vlada Srbije mi smo odmah primenili, što znači da agenti i kijenti nisu dolazili u kancelariju, a i naš posao je vezan za terenski rad - objasnila je Kovačević.

Ona napominje da je jako važno što su mere države za pomoć privredi došle u pravi momenat i na pravi način, dodajući da njima puno znače.

- Ono što je statistički podatak jeste da dve trećine preduzetnika radi i dalje zahvaljujući pomoći koju smo dobili. Naravno, kroz druge načine pomoći, kroz kredite Fonda za razvoj, apsolutno smatram da je to jedna velika stvar koja će nam pomoći da prevaziđemo ovo u čemu smo zajedno - zaključila je Kovačević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Trudbenik

  7. maj 2020 | 18:47

  Zašto kukate na minimalac? Da li se neko zapita kako žive oni koji ma je to MAKSIMALAC? Slažem se da je teško sa tim novcem preživeti ali kako je nama (velikoj većini zaposlenih) kojima je to (ne}redovno pranje. Jer vrlo dobro znate da su poslodavcima na prvom mestu letovanja, zimovanja automobili pa obaveze prema državi pa tek onda radnik koji to zaradi. Da ne pričam o tome kada treba da da prevoz kao da mu vadite umnjak. Naravno da pokušavaju da izbegnu i godišnje odmore i ostale obaveze koje imaju prema zaposlenima.

  48
  1

  Podelite komentar

 • Radnik

  7. maj 2020 | 18:47

  Za vreme vanrednog stanja apoteke i trgovine su imale najviše posla. Poslodavci zadovoljni, a radnici preumorni...i onda od države dobiju ( mislim na radnike) minimalac, gazdu ništa ne koštaju i on ih naravno ničim ne nagradi. Pa tako istu platu dobiju i oni koji nisu radili za vreme vanrednog stanja i oni koji su stalno radili. To država nije regulisala, dozvolila je preduzetnicima da sami odluče da li će nagraditi radnika, a većina nije.... a mi radnici, ko će nas pomoći. Liči mi na robovlasništvo...

  43
  4

  Podelite komentar

 • Sramota

  7. maj 2020 | 17:58

  A zasto ti poslodavci nisu platili pored plate i taj minimalac ljudima koji su normalno radili i zaradjivali daleko vise tokom ovog vanrednog stanja? Sramotno je jer ljudi koji su radili ih nisu nista kostali a oni se nisu udostojili makar neki minimalni bonus da uplate jer smo ipak rizikovali sto smo radili i punili njima kase!

  32
  6

  Podelite komentar