• 0

Poruka zaposlenima u Guglu: Dok radite od kuće, nema besplatne hrane i teretane

Kompanija je odlučila da smanji troškove na svim nivoima, iako je uštedela novac planiran za poslovna putovanja i događaje

  • 0
Google

Zgrada kompanije Gugl / Foto: Tanjug/AP

Sećate se perioda kada su zaposleni u Guglu, maltene, više uživali nego radili? Šalu na stranu, imali su beneficije o kojima su drugi mogli da sanjaju: počev od stoni fudbala, preko kafića, lejzi begova. Tada je ovakav vid relaksacije na poslu bio pojam, a onda su druge firme počele da primenjuju slično.

I danas je, svakako, prestiž raditi u jednoj ovako moćnoj kompaniji, kao što je Gugl, mada i oni sve češće igraju "na tankom ledu". Pratili su ih skandali o tome kako se odnose prema trudnicama i da zanemaruju važnost žena na visokim pozicijama, a onda je došla korona.

Krenulo je rezanje budžeta na gotovo svim nivoima, a zaposleni sada ne uživaju ni sledeće: dok rade od kuće, zbog karantinskih mera, neće moći da koriste budžet firme za hranu ili teretanu, bez obzira na činjenicu da je Gugl uštedeo novac planiran za putovanja i događaje.

I ne samo to, nova politika, uvedena prošle nedelje, nalaže da zaposleni nemaju pravo na ekstra troškove ni kada je reč o nabaci nameštaja za rad od kuće, dekoraciji, poklonima, prenosi CNBC. Takođe, ne mogu da koriste neiskorišćene budžete za nabavku namirnica za sebe ili svoj tim, tokom virtuelnih sastanaka, niti da obroke doniraju organizacijama.

Ova odluka je doneta nakon što je ustanovljeno da su mnogi radnici i tokom rada od kuće, usled pandemije, koristili razne privilegije, dok je kompanija s druge strane srezala budžet za marketing upola, zamrzla neka radna mesta i ukinula resurse namenjene obukama.

Kako dalje navodi CNBC, mnogi Gugl timovi i dalje imaju neiskorišćene budžete za putovanja ili događaje - kojih sada nema - ali ih ne smeju dirati. Kako je poznato, zaposlenima naročito nedostaje "besplatna hrana", koju su imali u kafeterijama i restoranima u okviru korporativnih prostora kompanije.

To je postalo "vruća tema" o kojoj se razgovara putem mejla ili telefonom. Sve je otišlo toliko daleko da oni koji sada rade od kuće, međusobno komentarišu kako njihove kolege, koje sve vreme odlaze na posao, i dalje dobijaju svoje lanč obroke u kesama.

Na popularnom forumu Hacker News, zaposleni u Guglu dele svoja iskustva vezana za hranu i piće, a jedna osoba je napisala:

"Moja produktivnost je opala jer kod kuće nemam aparat za kafu, pa samo morao da pešačim skroz do Starbaksa ili da se borim s jutarnjom pospanošću. Sada moram da kuvam, perem sudove i ostalo, o čemu je ranije brinula kafeterija na poslu".

Video: Ko će i dalje da radi od kuće, kako će se koristiti odmori...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>