• 6

Ovako su Srbi kupovali prvi i poslednji dan vanrednog stanja, samo za jednom namirnicom skok 500%

Testenina se tražila i ove nedelje

  • 6
pasta

Foto: Pixabay

Privredna komora Srbije, tokom vanrednog stanja u Srbiji, redovno je analizirala rast tražnje za osnovnim životnim namirnicama u 11 najvećih trgovinskih lanaca.  Uoči, i na početku vanrednog stanja znatno je povećana potražnja, da bi se kasnije situacija na tržištu stabilizovala.

Za vikend 14. i 15. marta, koji je prethodio uvođenju vanrednih mera, zabeležen je najveći rast tražnje u svim kategorijama osnovnih životnih namirnica - brašna za čak 463,20 odsto, soli 412 odsto, ribljih konzervi 324,20 odsto, testenina 285,5, odsto, ulja 264,00 odsto. Potražnja je bila velika posebno za namirnicama produženog roka trajanja, što se pripisuje psihološkom efektu stvaranja zaliha u domaćinstvima.

grafikon

Foto: PKS

Posle toga, tražnja se stabilizovala i uravnotežila, a primetna je bila povećana kupovina robe kraćeg roka trajanja jaja, ribe, svežeg mesa.

grafikon

Foto: PKS

Prema podacima, u četvrtak 7. maja, došlo je do rasta tražnje u 21/23 kategorije osnovnih životnih namirnica. Najveći rast tražnje zabeležen je za testeninom (85,2%), uljem i deterdžentima.

 
 
 
View this post on Instagram

▶️▶️ da vidite ažuriran pregled kretanja tražnje za osnovnim životnim namirnicama u trgovinskim lancima Srbije, od 02. do 07. maja. #privrednakomorasrbije #vanrednostanje #analiza #traznja #namirnice #snabdevanje #trgovinskilanci

A post shared by Privredna komora Srbije (@privredna_komora_srbije) on

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    Dok su nas zatvarali po kucama kupovao sam cak manje nego sto bi kupovao da je sve bilo normalno, jednio sto sam primetio jeste da su prodavci dizali cene iako su politicari pricali bajke kako osnovne namirnice nesmu da poskupe....

  • 😋

    Sirotinja narod nažalost,čim se najviše kupuju testenine.

  • radnik

    Srbi ne jedu meso jer nemaju taj luksuz. Jedu jaja i leba

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke