• 2

Dolar ojačao, prijaju mu planovi za restart ekonomija

Dolaru investitori pribegavaju kao sigurnom utočištu

  • 2
Dolari, novac

Foto: Tanjug/AP

Dolar je ojačao na azijskom trgovanju prema jenu, jer su mere Sjedinjenih Država i drugih zemalja za ponovno pokretnje ekonomija podgrejali nade investitora u brži globalni oporavak od duboke recesije izazvane krizom korona virusa.

Britanska funta je zabeležila neznatno kretanje prema dolaru i evru nakon što je premijer Boris Džonson izneo planove o postepenom ublažavanju mera karantina. Dolar, kojem investitori pribegavaju kao sigurnom utočištu s obzirom na njegov status rezervne svetske valute, u poslednje vreme je razvio izvesnu pozitivnu povezanost sa Volstritom pošto se ulagači fokusiraju na prinose.

Indeksi na Njujorškoj berzi su porasli u petak, prkoseći turobnim ciframa o jednom od najgorih gubitaka radnih mesta u SAD u poslednjih 90 godina.

Naime, u Sjedinjenim Državama je u aprilu posao izgubilo 20,5 miliona ljudi, što je najveći pad broja zaposlenih u jednom mesecu još od Velike depresije, prema pokazateljima iz platnih spiskova ovjalvjennim u petak.

Dolar je danas porastao za 0,28 odsto, na 106,95 jena, a prema evru je ostao stabilan na nivou od 1,0843 dolara za evro, prenosi Rojters. Prema švajcarskoj valuti, dolar se trgovao za 0,9710 franka.

Kalifornija, Mičigen i Ohajo, tri važne države za američki proizvodni sektor, preduzimaju korake za ponovno pokretanje fabrika i nekih preduzeća što je podstaklo rast raspoloženja na tržištima. Cene valutnih fjučersa nagoveštavaju da bi jača je dolara moglo da se nastavi i dalje.

Berzanski špekulanti su smanjili neto kratke pozicije u američkom dolaru na oko 9,15 milijardi dolara u sedmici završenoj 5. maja, sa nivoa od 10,23 milijarde dolara prethodne sedmice, prema računici Rojtersa i američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima objavljenim u petak. Britanska funta je uglavnom mirovala danas prema američkoj valuti na 1,2419 dolara.

U odnosu na evro, funta je takođe ostala stabilna i trgovala se za 87,32 penija. Džonson je u televizijskom obraćanju u nedelju najavio ograničeno ublžavanje višenedeljnih mera karantina koje su blokirale veći deo ekonomije.

Vlada u Londonu želi da i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva zauzme isti stav, ali za sada po tom pitanju postoije podele, budući da su lideri Velsa, Škotske i Severne Irske rekli da će se džati postojeće mera „ostani kod kuće“. Džonsonova vlada suočava se sa kritikama zbog postupanja tokom pandemije, pošto je Britanija, sa skoro 32.000 smrtnih slučajeva od korona virusa, druga u svetu po broju umrlih iza Sjedinjenih Država, dodaje britanska agencija.

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    11. maj 2020 | 10:30

    Amerika najjaca drzava na svetu.

  • pero

    11. maj 2020 | 16:44

    Ne vredi komunisti i pored vasih zelja da propadne zapad i Amerika nece biti tako.Pre ce propsati opet komunisticke zemlje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>