• 0

"Ako bismo smeli da procenjujemo": Šteta u srpskom turizmu zbog korone oko milijardu evra

"U pogledu međunarodnih putovanja ova godina je realno izgubljena"

  • 0
Srbija, turizam, reka

Foto: Pixabax

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da su procene da će u prvih pet meseci šteta u Srbiji zbog smanjenog broja međunarodnih putovanja biti oko 300 miliona evra, a na godišnjem nivou procene su da bi mogla da dostigne i oko milijardu evra.

- Za godinu dana, ako bismo smeli da procenjujemo, to je oko milijardu evra manje prihoda nego što je bio u 2019. godini - rekao je Ljajić u Zemunu novinarima na predstavljanju turističke kampanje "Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju".

Prema procenama Svetske turističke organizacije, dodaje ministar, šteta se meri na 910 milijardi evra.

- U pogledu međunarodnih putovanja ova godina je realno izgubljena i sve što će se dešavati do kraja godine to će biti pokušaj da se ta šteta smanji - rekao je Ljajić.

Navodi da se za sad precizno zna da je Srbija u prva tri meseca imala za osam odsto manji broj dolazaka turista nego u istom periodu prošle godine, dodajući da u poređenju sa međunarodnim dešavanjima naša zemlja stoji "manje loše" od drugih.

- Procenat međunarodnih putovanja pao je za 22 odsto, kod nas je taj procenat osam odsto. Mart nam je tu pokvario sve, jer smo u prva dva meseca imali rast veći od 24 odsto, onda je mart pao na 56 odsto zbog krize - naveo je Ljajić.

Kaže da će ova godina zbog epidemiološke situacije biti posvećena domaćem gostu i turisti, ne samo kod nas, već svuda u svetu.

- Na taj način pokušaće se sanira šteta, ona ne može da se nadomesti, jer se meri u milijardama evra, ali bar delimično da se umanji - zaključio je Ljajić.

Video: Rasim Ljajić poziva ljude da provedu svoj odmor u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>