• 1
 ≫ 

Idete u šoping? Ovo je ceo spisak pravila koji tržni centri moraju da ispune

 ≫ 

Šoping centri bili su među poslednjim objektima kojima je dozvoljeno otvaranje

  • 1
Ada Mall, Ada Mol, Beograd, šoping centar Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tržni centri ponovo su otvorili svoja vrata u vikendu za nama, a naša ekipa je i obišla najveće kako bi se uverila da li su se Beograđani uželeli šopinga.

I ti objekti moraju da posluju pod određenim uslovima, a sledeći put kada ih budete posećivali, obratite pažnju da li iste ispunjavaju. 

Predstavnici najvećih tržnih centara, na sastanku u Privrednoj komori Srbije, upravo su se saglasili u vezi sa  Protokolom o radu tržnih centara u uslovima pandemije COVID-19. Ovako on izgleda:

Protokol o radu tržnih centara 

* Sve zaposlene dva puta dnevno obaveštavati o preventivnim merama u slučaju respiratornih infekcija.

* Na prodajnim mestima postaviti Uputstvo o postupanju u slučaju respiratornih infekcija.

* Obezbediti dodatna dezinfekciona sredstva za ličnu higijenu zaposlenih i čišćenje radnih površina.

* Obavestiti sve zaposlene o pravilnom načinu upotrebe dezinfekcionih sredstava. Pisano uputstvo za pranje ruku i upotrebu dezinfikacionih sredstava postaviti u svakom toaletu i prostorijama za presvlačenje zaposlenih.

* Dati uputstva zakupcima o obaveznoj dezinfekciji radnih površina i opreme sa kojima kupci najčešće dolaze u kontakt (kolica, korpe, stolovi i sl.)

* Povećati frekvenciju dezinfekcije na dva puta dnevno, posebno predmeta koji se češće dodiruju (kvake, pultovi,ručke ormarića, prekidači za svetlo i sl.)

* Preporuka za sve posetioce tržnih centara je nošenje zaštitne opreme (maske i rukavice). Tržni centar je dužan da ovu preporuku vidno istakne na ulazima. Ukoliko posetilac nema zaštitnu opremu, tržni centar je dužan da mu omogući da istu kupi u tržnom centru.

* Razdvojiti ulaze i izlaze iz tržnog centra tako da se ista vrata ne mogu koristiti za obe funkcije, osim za prolaze ka garažnom prostoru.

* Na ulazima u tržni centar postaviti barijere za dezinfekciju obuće.

* Klimatizacija u tržnim centrima može da radi isključivo ukoliko su sistemi za dovod i odvod vazduha razdvojeni i ukoliko ne dolazi do recirkulacije vazduha, tj. u zatvoreni prostor u tržnom centru može da se ubacuje samo 100% svež vazduh, bez mešanja otpadnog vazduha iz prostora sa svežim vazduhom.

* Poštovanje socijalne distance – udaljenosti od 2 metra u skladu sa mogućnostima tokom procesa rada.

* Snabdevanje radnji obavljati u vreme kada se ne radi sa potrošačima.

* U slučaju da zaposleni imaju neke od simptoma bolesti (povišena temperatura, kašalj, glavobolja, curenje nosa, bol u očima, otežano disanje ...) moraju odmah (bez odlaganja) postupiti u skladu sa uputstvima zdravstvenih institucija.

U slučaju da se simptomi pojave na radnom mestu samoizolujte se u nekoj prostoriji i odmah pozovite info call 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlјa), zatim Institut za javno zdravlјe Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut" (ul. Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566).

Video: Tržni centri u Beogradu: Kako građani provode prve dane nakon izlaska iz karantina?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>