• 12

Potpisano: Za beogradski metro stiže 8,3 miliona evra

"Metro je u fokusu saradnje dve zemlje"

  • 12
metro

Foto: Printscreen

Potpisan je Sporazum o donaciji 8,3 miliona evra za beogradski metro.

Sporazum je potpisala potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem.

Sporazum o donaciji u vezi je sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske.

- Ovo je dokaz plana da su naše kompanije posvećene realizaciji. Metro je u centru ekonomskih odnosa dve zemlje - rekao je ambasador Žan Luj.

Naveo je da je metro od suštinske važnosti za razvoj Beograda.

- Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja - rekao je Falkoni.

Inače, ovo je bespovratna pomoć i ići će na prvu fazu metroa, odnosno izgradnju studije i uticaja na životnu sredinu.

Podsetimoi, francuska kompanija Ežis je prošle godine, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik - Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice i Linija 2, železnicka stanica Zemun - Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

Falkoni je istakao da je projekat Beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, prošle godine.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carapan

    Kada će sredstva da se obezbede za sela, recimo u selu u Opštini Varvarin nemamo vodu već sto godina a puno ljudi živi u tom selu, uglavnom imaju svoj biznis, a u 21 -vom veku nemaju vodu!??

  • Kimibk

    Dali važe karte koje su prodavali sa datumom 01.05.2020.godina?! Ili može da se zamene.

  • sova

    Verovao autoputevima, pa i "na vodi", ali metro nema sanse ni za sto godina, jer su Beograd i Zemun izbuseni k'o svajcarski sir. Izbori uskoro i sve se obecava. Bolje i sigurnije je resenje "gore" da je sve povezano nego pod zemljom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke