• 2

Još jedna taktika ili se ratu nazire kraj? Kina ukinula tarife na još 79 uvoznih proizvoda iz SAD

Peking je ovaj put pokleknuo pred Vašingtonom...

  • 2
SAD, Kina, US, China zastave, flags Foto: Shutterstock

Kina je objavila danas novu listu od 79 američkih proizvoda koji će biti izuzeti od primene tarifa uvedenih na vrhuncu bilateralnog trgovinskog rata, usled daljeg pritiska Vašingtona na Peking da pojača uvoz iz Sjedinjenih Država.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da će nova izuzeća stupiti na snagu 19. maja, a trajaće do 18. maja 2021, prenosi Rojters.

Najnovija lista proizvoda na koje se neće primenjivati tarife uključuje rude minerala retke zemlje, kao i rude zlata, srebra i koncentrate. Ministarstvo nije objavilo kolika je vrednost uvoza te robe.

Peking je u februaru saopštio da će odobriti izuzeće od carina za 696 američkih proizvoda, između ostalog i za ključne proizvode kao što su soja i svinjetina. Glavni trgovinski pregovarači Pekinga i Vašingtona razgovarali su prošle nedelje telefonom o primeni prve faze sporazuma potpisanog u januaru.

Kina se tim sporazumom obavezala na povećanje kupovine američke robe za 200 milijardi dolara tokom dve godine u odnosu na 2017. godinu, koja je uzeta kao baza, pri čemu bi u prvoj godini uvoz povećala za oko 77 milijardi, a u drugoj za 123 milijarde dolara.

Obnovljene tenzije između dve zemlje, izazvane pandemijom Covid-19, koja je izbila u Kini krajem prošle godine, dovodi međutim u pitanje postignuto trgovinsko primirje, ocenjuje Rojters. Donald Tramp je zapretio da će raskinuti sporazum, ako Kina ne ispuni svoje obaveze u vezi sa kupovinama.

Kineski dnevni list "Global Tajms" objavio je juče da su neki savetnici vlade pozvali Peking da poništi trgovinski sporazum i pregovara o novom, povoljnijem za Kinu, navodi britanska agencija.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. maj 2020 | 17:09

    EKONOMSKI RAT IZMEDJU KINE I AMERA SAMO USPORAVA RAST SVETSKE EKONOMIJE I OSTAVLJA UZ PANDEMIJU SARSA2 MILIONE LJUDI BEZ POSLA!!! CEMU TO ????!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>