• 0

Ko je u Evropi najviše, a ko najmanje sklon nestalnim poslovima? Možda vas iznenadi rezultat

Mere izolacije, preduzete za zaustavljanje širenja epidemije, primorale su mnoge poslodavce da skrate radno vreme, da privremeno obustave rad, a neke čak da trajno zatvore svoja preduzeća

  • 0
posao, solarni paneli Foto: Pixabay

U državama članicama EU je prošle godine 2,3 odsto zaposlenih, u dobi od 20 do 64 godine, imalo privremene i povremene poslove na rok - ne duži od tri meseca, a najniži procenat ovakvog zapošljavanja je registrovan u Češkoj i Rumuniji, objavio je danas Evrostat.

Udeo ovakvih poslova u ukupnoj zaposlenosti je procentualno ostao realtivno stabilan tokom poslednje decenije, krećući se od 2,3 odsto u 2009. godini do maksimalnih 2,5 procenata u periodu 2015-2017.

Najveći procenat privremenih i povremenih poslova je među državama članicama EU od 2012. godine imala Hrvatska, gde je ta stopa 2016. dostigla čak stopu od 8 odsto, nakon čega se ona postepeno smanjivala da bi prošle godine iznosila 5,8 odsto.

Ostale zemlje EU koje su 2019. godie prijavile visok procenat nestalnih poslova su Francuska (5 %), Španija (3,8 %), Belgija (3,6 %) i Italija (3,4 %).

S druge strane, najmanji procenat ovakvih poslova zabeležen je lani u Češkoj i Rumuniji, po 0,2 odsto u obe zemlje, a slede Kipar i Nemačka sa po 0,3 procenta.

Mere izolacije preduzete za zaustavljanje širenja epidemije, primorale su mnoge poslodavce da skrate radno vreme, da privremeno obustave rad, a neke čak da trajno zatvore svoja preduzeća.

Najveći procenat privremenih i povremenih poslova je prošle godine registrovan u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (9,7%), trgovini na malo, transportu, delatnostima smeštaja i ugostiteljstva (2,8 %), ostalim uslužnim delatnostima i delatnostima u kojima su poslodavci domaćinstva (2,4 %).

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>