• 0
 ≫ 

Još se nije ohladila nafta, a svet na rubu velikog gasnog rata

 ≫ 

Kompanija možda više neće slati gas u Evropu

  • 0
Gasovod

Foto-ilustracija: Shutterstock

 Katar, koji je glavni isporučilac tečnog prirodnog gasa u svetu, može pokrenuti veliki gasni rat zbog sniženja cene sirovina, usled pada potražnje zbog virusa korona i rasta svetskih zaliha nakon tople zime, piše "Blumberg".

Kako navodi, nakon što je korona virus pogodio kupce gasa iz Azije, a zatim i iz Evrope, gde je Kraljevina preusmerila svoje sirovine, Doha se našla pred teškim izborom: smanjiti proizvodnju ili smanjiti cenu sirovina radi održavanja potražnje.

- Smanjenje proizvodnje će udariti na prihode Katara. Osim toga, to će dati mogućnost Australiji da oduzme Dohi njenu nacionalnu gordost - status glavnog svetskog isporučioca tečnog gasa - navodi "Blumberg".

Kako ocenjuje, ako Katar donese odluku da smanji cenu sirovina radi povećanja potražnje i pokrene rat cenama, to može dovesti do toga da proizvodnja gasa bude neprofitabilna, čak i za svetske proizvođače sa niskim troškovima proizvodnje, prenosi Sputnjik.

U doglednoj budućnosti cena gasa može postati i negativna, kako je to već bilo sa naftom u aprilu ove godine.

- Katar očekuje siguran poraz, bez obzira na strategiju koju izaberu vlasti zemlje - navodi agencija.

Kako ocenjuje, nakon povećanja potražnje za gasom u Aziji, kompanija "Katar petroleum" više neće slati tečni gas u Evropu, s tim da taj proces može trajati više meseci. Velika ponuda na svetskom tržištu tečnog prirodnog gasa može ostati na snazi do 2025. godine, smatraju u Međunarodnom gasnom savezu.

Države-proizvođači gasa u budućnosti bi mogle da formiraju kartel sličan naftnoj organizaciji OPEK, kako bi se regulisalo tržište, navodi "Blumberg".

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>