• 2

SAD i Kina se spremaju da dokrajče svetsku ekonomiju?

Ukidanje tarifa na još 79 uvoznih proizvoda iz Amerike je samo varka?

  • 2
SAD, Kina, US, China zastave, flags

U slučaju da se odnosi Pekinga i Vašingtona ponovo pogoršaju, takva situacija bi mogla da nanese novi udarac svetskoj ekonomiji / Foto: Shutterstock

"Američke i kineske vlasti spremile su se za zaoštravanje odnosa, moglo bi doći do uvođenja novih carina kojima se štiti tržište, kao i do prekida prvog dela trgovinskih poslova", piše Global Tajms, pozivajući se na zvaničnike upućene u donošenje odluka Vašingtona.

Ta situacija bi mogla da dotuče svetsku ekonomiju koja, prema procenama mnogih eksperata, zbog pandemije ide kad najgoroj krizi od Drugog svetskog rata, prenosi Sputnjik.

- SAD ozbiljno nameravaju da odreaguju na "ulogu Kine u širenju virusa korona u svetu" - izjavio je savetnik Bele kuće Piter Navaro, u intervjuu za CNBC.

Prema njegovim rečima, Peking nije na vreme usvojio mere koje su mogle da obuzdaju širenje ove infekcije. U međuvremenu, Kina se navodno sprema da uzvrati istom merom. Dakle, može se reći da može doći do novog kruga pogoršanja odnosa između SAD i Kine.

Takozvani trgovinski rat između SAD i Kine obeležio je 2019. godinu u svetskoj ekonomiji. Međutim, Vašington i Peking počeli su da ublažavaju mere koje su uveli jedan drugom.

Konkretno, početkom 2020. godine već su se dogovorili oko prvog dela sveobuhvatnog sporazuma. Zatim je počela pandemija virusa korona i Sjedinjene Američke Države počele su da izražavaju potrebu da se Kina kazni zbog širenja virusa.

U slučaju da se odnosi Pekinga i Vašingtona ponovo pogoršaju, takva situacija bi mogla da nanese novi udarac svetskoj ekonomiji, "iscrpljenoj" od pandemije. Drugim rečima, novi trgovinski rat mogao bi da je dokusuri.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    13. maj 2020 | 13:22

    Pa po meni kina i treba da nadoknadi svakoj državi štetu nastalu kineskom koronom. Finansijsku i emotivnu nastalu zbog korone. Bravo za amere

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>