• 1

Mali objašnjava: Zaduživanje kod MMF skuplje nego na trzištu kapitala

"Srbija više nije u krugu zemalja kojima je ta pomoć neophodna"

  • 1
Berza Foto: Tanjug/AP

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se Srbija sa evroobveznicom veoma uspešno vratila na međunarodno tržište kapitala pre dva dana, gde je dobila znatno povoljnije uslove u odnosu na cenu kapitala MMF-a, koja nije ispod četiri odsto.

- Za dve milijarde koje smo ponudili, sedam milijardi evra je bila tražnja. Preko 300 investitora se javilo i prva smo zemlja koja je izašla na međunarodno tržište kapitala, koja nema tu podršku Evropske centralne banke, jer nije članica EU - kazao je Mali za RTS.

On je naveo da su uslovi ponuđeni Srbiji bili na nivou Slovenije, članice EU.

- Investitore i premiju smo dobili imajući u vidu snagu naše ekonomije i reforme koje smo sproveli. Veoma je važno bilo što je stopa rasta u prvom kvartalu bila pet odsto i što su nam javne finansije potpuno stabilne - rekao je Mali.

Osvrnuvši se na komentare da bi možda bio bolji aranžman sa MMF-om, Mali je naveo da, kada je posredi kratkoročna pomoć od MMF-a i brzi odgovor, Srbija više nije u krugu zemalja kojima je ta pomoć neophodna.

- Srbija ima velike devizne rezerve - 13,5 milijardi evra, stabilne javne finansije, i redovno isplaćujemo obaveze - precizirao je Mali.

Kada je u pitanju eventualni stend-baj aranžman sa MMF, dao je za pravo guvernerki Jorgovanki Tabaković da je aranžman na tržištu kapitala bolji nego takav sa MMF-om jer, kako kaže, cena kapitala sa MMF nije ispod četiri odsto.

- Ovde je 3,3 posto. Cena pomoći MMF je veća nego ona koju smo dobili na tržištu kapitala - rekao je ministar.

Video: Siniša Mali: Srbija je najbolja u Evropi!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>