• 10

Srđan je jedan od naših najmlađih rudara: Posao nije lak, ali plata ide do 120.000 dinara

Rudnik "Kontango" za vreme epidemije ispunio je plan rada, a ono što je olakšalo situaciju jeste činjenica da u njihovim redovima nije bilo obolelih lica

  • 10
Srđan Pantović i Aca Ilić

Srđan Pantović s kolegama / Foto: Rina.rs

Korona virus nije omeo poslovanje srpskog rudnika iz Gornjeg Milanovca, a u toku vanrednog stanja primljeni su čak i novi radnici. U dubokoj jami svoje prihode sada zarađuje 476 osoba, a nisu retki ni oni mladi, koji se ne plaše teškog posla.

- Već dve godine radim u rudniku i imam samo pozitivna iskustva. Ono što je zvezda vodilja u ovom poslu svakako je dobra plata, koja se ne bi mogla zaraditi na drugom mestu. Kao početnik, imam 60.000 dinara, a sledeće godine kad postajem KV rudar, plata će mi biti skoro duplo veća, i to zaista jeste dobar motiv za rad - rekao je Srđan Pantović, koji je sa svojih 26 godina jedan od najmlađih radnika u rudniku.

Rudnik "Kontango" za vreme epidemije ispunio je plan rada, a ono što je olakšalo situaciju jeste činjenica da u njihovim redovima nije bilo obolelih lica.

- Plan je ispunjen sa 90 odsto zbog nedostatka radne snage, jer mi imamo mala rudna tela koja zahtevaju veći obim posla, pa smo u toku epidemije zaposlili devetoro ljudi. Nadamo se da ćemo se u maju i junu se vratiti na period pre korone - ističe direktor rudnika Aco Ilić, i dodaje:

"Zapošljavamo radnike i iz drugih zemalja, poput Makedonije, odakle ih je 18 i koji su izrazili želju da za vreme epidemije budu sa svojim porodicama. Očekujemo da se sada vrate. Takođe, imamo i četvoro iz Crne Gore i BiH, oko 25 stranih državljana ukupno."

Ovaj rudnik je primer najuspešnije privatizacije u Srbiji. Prosečna plata je 65.000 dinara neto, dok rudari imaju od 80.000 do 120.000, pa i više.

Video: Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    14. maj 2020 | 16:07

    Oni treba da imaju po 5000 eura platu a poslanici u skupstini posto sede i nista ne rade treba da rade za minimalac. E onda bi se videlo ko voli politiku i svoju zemlju ko je tu samo da mu prodje vreme i uzme kintu... Predsednik drzave isto treba da radi za minimalac uz naravno sve benifite koje ima...

  • globus

    14. maj 2020 | 15:55

    rudarima, pilotima i hirurzima najvece plate sto postoje.. kao npr u skupstini..

  • Severac

    14. maj 2020 | 15:34

    Malo je i to za taj posao,da je srece kasirka bi trebala da ima barem toliku platu.Sretno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>