• 0

Kako je kriza uticala na naftaše

Naftni giganti bili su primorani da preduzmu niz značajnih mera

  • 0
nafta, cena, gorivo, korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac Foto: Shutterstock

Mere za suzbijanje širenja korona virusa uticale su na dramatičan pad privrednih aktivnosti širom sveta, kao i na strmoglavi pad cene nafte i njene potražnje. Ovakve okolnosti odrazile su se i na poslovanje naftnih kompanija u prvm tromesečju ove godine.

Naftni giganti bili su primorani da preduzmu niz značajnih mera, poput smanjenja planiranih investicija, smanjivanje troškova u svim oblastima koje nisu od ključne važnosti za biznis, kako bi se suočili sa novonastalom situacijom.

Tako je na primer, Britiš Petroleum imao gubitak veći od 4 milijarde dolara u periodu januar-mart. Ova kompanija najavila je da će smanjiti ulaganja za 25 odsto u odnosu na planirani nivo, kao i još oko 2,5 milijardi dolara dodatnih ušteda.

Italijanski ENI je prijavio gubitak od 2,9 milijardi evra, dok je u istom periodu prošle godine prihodovao više od milijarde evra.

Šel je u prvom kvartalu imao gubitak od 24 miliona dolara i najavio da će investicije sa planiranih 25 milijardi smanjiti na oko 20 milijardi dolara.

Kriza u naftnom sektoru je pogodila i kompanije u našem regionu, kao i na domaćem tržištu. NIS je uprkos dobrim operativnim pokazateljima, zabeležio gubitak od oko 1,1 milijarde dinara u prvom tromesečju. Ova kompanija je investirala čak 7,7 milijardi dinara u prvom kvartalu i najavila da će nastaviti sa ulaganjima u razvoj i u toku  godine, uprkos merama štednje. Prema rečima Antona Čerepanova, direktora finansija NIS-a, glavni zadatak kompanije biće da do kraja godine obezbedi pozitivan priliv novca kako bi nesmetano bila omogućena stabilna proizvodnja, prerada i prodaja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>