• 0

Ove 3 okolnosti mogu zauvek da promene neprikosnoveni Mekdonalds

Protesti radnika, naizmenične struje u SAD i interne tenzije kao posledica korona virusa, obrušili su se na ovog giganta brze hrane

  • 0
Korona Virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Mekdonalds je tokom pandemije najpre promovisao socijalnu distancu kroz svoj logo, kako bi pokazao odgovorno ponašanje, a onda je optužen da nema "osećaj za krizu", jer su franšize širom SAD tražile da im se odloži plaćanje zakupa, ali su odbijene.

Izazovni dani za ovaj lanac brze hrane tek dolaze. Nemiri radnika se nastavljaju, a Teres Vajs vodi "bitku" s Mekdonaldsom punih sedam godina.

Predvodio je proteste, čak je išao i u Belu kuću dok je Obama bio predsednik Amerike, a sve zbog zahteva da minimalac bude veći i da se omoguće druge beneficije zaposlenima.

Ali, za Biznis Insajder priča da nikada nije bilo kao sada, u doba pandemije. Posebno naglašava položaj radničke klase koja je na ivici snage. Iz razgovora sa radnicima i menadžerima iz kompanije, mediji otkrivaju da je tenzija unutar Meka sve izraženija.

Ono što radnike, koji su navikli na težak rad - a male plate, sada posebno muči, jesu skraćeno radno vreme, koje podrazumeva još manja primanja, zatim otpuštanja i generalno, negativne ekonomske posledice.

Mekdonalds je mnogima postao glavni neprijatelj tokom krize, jer se kažu "nije poneo kako treba".

Naime, njegove odluke su uticale na 850.000 radnika u Americi i postavile standarde za ostatak industrije. Istovremeno, ovog giganta potresaju unutrašnji nemiri, testira se novo vođstvo, pokušavaju da vrate prodaju na staro i da radnicima obezbede adekvatnu zaštitu.

Mnogi smatraju da je Mek do sada već ozbiljno ugrozio svoju reputaciju i da zaposlenima u ovoj kompaniji više nikada neće biti isto na poslu. Radnici iz mnogih američkih gradova su spremni za proteste.

Kako Vajs dalje navodi: "Spremni smo da idemo u zatvor zbog naše dece i pravde. Mekdonalds treba to da shvati ozbiljno i da bude svestan te mogućnosti. Ne želim da izgleda kao da pretim, ali ovo je pitanje života ili smrti".

Dakle, pandemija nije samo zatvorila restorane širom sveta, već i donela brojne probleme Meku, počev od radničkih pobuna do lošeg publiciteta.

Pritisak na Mekdonalds se pojačao kada je sredinom marta utvrđeno da, i pre pandemije, čak 500.000 radnika ove kompanije nije imalo plaćeno bolovanje. U isto vreme, radnici su počeli da zahtevaju zaštitnu opremu koju, sam poslodavac, očigledno nije obezbedio.

Kritika, strah i briga ubrzo su se razvili u štrajkove. "Fight for 15" grupa se zalaže za minimalnu dnevnicu u iznosu od 15 dolara i pravo na sindikat. Prvi štrajk je bio na Floridi, 12. marta, a onda je pokrenut u još 9 gradova. Radnici su tražili plaćeno bolovanje, ličnu zaštitnu opremu i veću platu tokom pandemije.

Video: Smanjili smo kapacitet prostora, ali i jelovnika: Restorani pred velikim testom nakon otvaranja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>