• 6

Merkel: Nemačka želi da pomogne zemljama da se oporave, ali moramo da znamo gde te pare idu

U početku je podrška najjače evropske ekonomije prilično zatajila, posebno kada je trebalo pomoći Italiji. Nemačka sada ima drugačije planove, ali želi da zna gde ide novac...

  • 6
Angela Merkel

Angela Merkel / Foto: Tanjug/AP

- Nemačka mora da pomogne svojim komšijama u Evropskoj uniji, kada je reč o oživljavanju privrede, kada prođe korona kriza - rekla je Angela Merkel.

Kako Rojters dalje prenosi, pozivajući se na iskaze nekoliko učesnika sastanka održanog 12. maja, nemačka kancelarka je navela da je "Nemačkoj, kao izvoznoj zemlji, od suštinske važnosti da i njeni EU partneri napreduju". Program sačinjen za oporavak Unije, međutim, još nije detaljan.

Nemačka, najjača evropska ekonomija, uspela je da suzbije širenje korona virusa, između ostalog zato što je uvela masovna testiranja, koja su dovela do delimičnog, ponovnog otvaranja privrede. Merkel je na sastanku navela i da nikome nije u interesu da posle krize samo ta zemlja bude snažna.

Složila se sa stavom da Nemačka ubuduće uputi više finansijskih sredstava Briselu, a u donošenje odluke o toj pomoći biće uključen i Bundestag. Poslanik Ralf Brinkhaus je ranije rekao da "Nemačka želi da pomogne svojim partnerima iz EU, ali mora da zna u koje svrhe će novac biti iskorišćen".

Prema aktuelnim ocenama, nivo prihoda od poreza u Nemačkoj će se na stari nivo (2019) verovatno vratiti tek 2023. godine, dok će prihodi ove godine biti niži za 6,5 odsto.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Ako posaljete Srbiji 80 % zavrsice kod politicara a 20% da se zamazu oci gradjanima kao da je nesto uradjeno! Eto nas kod vas da zaradjujemo kao ljudi ovde nas zaludjuju godinama!

  • Mip

    Sto da zna gde pare idu ? Nas presednik kaze da su dobri prijatelji a prijateljima se veruje.

  • zeljko

    Kako sad ovo,zar nemci nisu propali,koliko me secanje sluzi jedno vreme sam svakoga dana citao o losim ekonomskim rezultatima Nemacke?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke