• 0

Auto-gigant smislio taktiku da vrati dug: Da li je ovo recept za spas?

Proizvođači automobila i njihovi dobavljači delova su poslednjih meseci zatvorili fabrike širom sveta

  • 0
Reno Fijat znak Fijat Krajsler / Foto: Shutterstock

Fijat Krajsler planira da otplati deo kreditnog fonda od više milijardi evra novom prodajom obveznica u vrednosti do milijardu evra (1,1 milijardi dolara).

To je potez koji će da signalizira novi nivo poverenja u italijansko-američke proizvođače automobila.

Fijat Krajsler će verovatno izdati obveznicu vrednu između 750 miliona i milijardu evra do kraja meseca, rekli su izvori upoznati sa ovom stvari da bi otplatili prvu tranšu zajma dobijenog u martu.

Na kraju, kompanija ima za cilj da vrati celih 3,5 milijardi evra emisijom obveznica. Prodaja će biti prva u Evropi za četiri godine. Obveznice kompanije denominirane u evrima dospeće na naplatu u martu 2024.

Firma još nije odlučila da li će izdavati u američkim dolarima ili evrima. Neosigurani dug neće biti podržan kolateralom, rekli su.

Portparol Fijat Krajslera odbio je da komentariše ove navode.

Proizvođači automobila i njihovi dobavljači delova su poslednjih meseci zatvorili fabrike širom sveta usred zastoja u Kini, Evropi i Sjedinjenim Državama. Stala im je i prodaja, ali imali su rupe na lancima snabdevanja.

Ipak obveznice bi mogle da znače dobre vesti kada je reč o povrenju u ovog proizvođača automobila, uprkos neizvesnosti koju je izazvala pandemija.

Podsetimo, Fijat je dogovorio prošle godine akviziciju sa francuskom rivalom PSA Grup radi stvaranja četvrtog najvećeg svetskog proizvođača automobila po veličini, omogućavajući na taj način da kompanije podele teret troškova skupih novih tehnologija.

Video: Ovaj auto je star samo 125 godina a i dalje se kotrlja jer mu se nigde ne žuri

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>