• 0

Nakrcali smo dug do beskraja: Zemlje sveta se zadužile skoro 3 biliona dolara

Do danas, mere zatvaranja je sprovelo 187 zemalja ili teritorija u nastojanju da uspore širenje virusa

  • 0
dug, pare

Foto: Pixabay

Negativan uticaj pandemije na nacionalne ekonomije naveo je države širom sveta da u aprilu emituju dug veći nego ikada ranije, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF) iz Vašingtona.

Prema Globalnom monitoru duga, koji objavljuje IIF, u aprilu je ukupna emisija duga u svetu (obveznice i zajmovi) dostigla neverovatnih 2,6 biliona dolara, nadmašivši prethodni rekord iz marta koji je iznosio 2,1 bilion dolara, izveštava CNBC.

Zbog pandemije Covid-19 države su zapravo morale da uvedu mere zatvaranja granica, ograničenja kretanja ljudi i obustave poslovnih aktivnosti u neegzistencijalnim sektorima.

Do danas, mere zatvaranja je sprovelo 187 zemalja ili teritorija u nastojanju da uspore širenje virusa, a predviđa se da će ta ograničenja rezultirati najtežim ekonomskim šokom od Velike depresije 1930-ih.

Ova situacija je primorala svetske lidere da brzo primene hitne finansijske mere i donesu agresivne pakete podsticaja kako bi njihove zemlje izbegle katastrofalan ekonomski kolaps, navodi američka tv mreža.

- Rast duga je neizbežan. To će se dogoditi - u stresnom smo vremenu tako da nema razloga da se postavlja pitanje zašto se zadužuju - rekao je Emre Tiftik, ekspert IIF-a za problematiku duga.

Prema njegovim rečima, aprilski iznos globalne emisije duga je za više od dva puta veće od istorijskih normi. Tiftik kaže da su razmere ovog vanserijskog nagomilavanja globalnog duga odraz nastojanja vlada da smanje ekonomski uticaj ove zdravstvene krize bez presedana.

Mada priznaje da su cifre o zaduživanju "zastrašujuće”, ističe je ono neophodno “kakao bismo pokušali da rešavamo problem likvidnosti". Izveštaj IIF-a otkriva da je američka vlada u aprilu imala udeo od 1,4 biliona dolara u ukupnoj svetskoj emisiji duga a u martu 1,2 biliona dolara.

Međunarodni monetarni fond i Grupa Svetska banka upozorile su ranije da bi brzi rast globalnog javnog duga mogao da predstavlja rizik kada opasnost od pandemije iščili, podseća se u tekstu.

Video: Siniša Mali: Srbija je najbolja u Evropi!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke