• 9
 ≫ 

Ako odlučimo da odmor provedemo u Srbiji, da li treba da očekujemo skok cena smeštaja i usluga?

 ≫ 

Među najposećenijim lokacijama Srbije su Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačka Banja i Palić. Ova mesta, kao i mnoga druga, naišla su na brojne izazove početkom proleća, kada inače vrve od turista, ali bi na leto mogla da se oporave... Ipak, šta to znači za posetioce?

  • 9
apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj Da li će cene smeštaja skočiti na leto? / Foto: Pixabay

Posle pandemije, predlog svih vlada sveta je da njihovi građani letnje odmore provedu kod kuće, kako bi na taj način bili maksimalno zaštićeni, jer ne prelaze granicu, ali i da bi novac ostao u zemlji.

Ovo je važno za našu privredu, pre svega za ugostitelje koji su pretrpeli jak korona udarac polovinom marta.

Taman kada su počeli da se spremaju za prolećnu i letnju sezonu 2020, desilo se vanredno stanje, odnosno karantinske mere koje su onemogućile normalno funkcionisanje i rad. Tokom skoro dva meseca, beležili su se gubici, pa je sada potrebno osmisliti taktiku koja će da ih anulira, ali i da zadrži klijente.

Turista gotovo da nije bilo, eventualno za vikend, kafići i restorani su prestali da rade, pa su mogli nešto da zarade samo smeštajni objekti u kojima bi naši građani sporadično boravili, kako bi pobegli od "zatvorenog grada". O strancima nije bilo ni reči, a ta grupa ljudi ostavlja veliki novac u našoj zemlji.

Ugostiteljstvo je duboko pogođeno, ali se polako budi, zaključak je panela koji je organizovala Coca-Cola HBC Srbija. HoReCa sektor kod nas zapošljava više od 65.000 ljudi, a još je značajniji u zemljama u kojima turizam ima veliki udeo u nacionalnom BDP-u.

Takav je slučaj sa Španijom, Hrvatskom, Maltom.

Na pomenutom panelu je zaključeno i da su najveće gubitke pretrpeli hoteli, barovi i noćni klubovi. Stranci, ne samo da čine trećinu gostiju u našim popularnim lokalima (mahom u Beogradu), već rado posećuju i neke od srpskih najpopularnijih destinacija kao što su Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačka Banja, Palić.

U svim ovim mestima ima mnogo apartmana za izdavanje, čije bi cene mogle značajno da skoče ovog leta, kako bi posledice bile ublažene. Osim toga, lokali bi mogli da povećaju cene svojih usluga: hrane i pića, budući da su proteklih nedelja ostali bez prihoda, a gomilali su se troškovi zakupa i radne snage. Za sada su kapaciteti u njima popunjeni od 30 do 50 odsto, ali se nadaju promeni na bolje.

Ono što je ključno: Da li će građani naše zemlje imati izbora? Svako će poželeti da pobegne iz grada i promeni sredinu, a kako je preporuka da to bude u našoj zemlji, ne preostaje im ništa drugo nego da "spas" potraže na srpskim planinama, jezerima, u banjama. Hteli ili ne, moraće da pristanu na eventualne jače cene. Procena je da će, na primer, hoteli izgubiti prihod od oko 230 miliona evra.

- Ako uzmemo u obzir da u Srbiji ima oko 3.000 restorana, vidite na kraju o kolikim gubicima govorimo - izjavio je Aleksandar Vasilijević, predsednik UO udruženja hotelijera i restoratera HORES, na onlajn panelu.

Iako svi iz ovog sektora, spas vide u podsticajnim merama države, sasvim je logično očekivati i da će, najpre, privatnici koji izdaju smeštaj na našim najposećenijim planinama - podizati cene, jer nemaju kapital, ušteđevinu, dovoljan protok gostiju, a imaju nagomilane rashode.

Do sada je apartman, recimo, na Zlatiboru koštao 20-30 evra po danu, u proseku, ali sada kada navala bude veća, kao i posledice krize, da li će smeštaj koji je koštao 20 evra sada koštati 30, a onaj od 30 sada biti 40 evra?

Zlatibor

Kako smo pisali prošlog meseca, centar ovog mesta dobija potpuno novih izgled, a vreme pandemije je iskorišćeno da se završe radovi i da Zlatibor ponovo bude spreman za posetioce tokom leta. Kraljev trg biće potpuno izmenjen, a da li će tako biti i sa cenama?

Na Zlatiboru je i dalje aktuelna direktna prodaja apartmana, za koje bi naši građani sada mogli biti još više zainteresovani, a prosek cena je 1.100 do 1.500 evra po m2. Kada je reč o izdavanju, prema ažuriranim podacima, uvećanja cena još uvek nema - one idu od čak 6 evra (za noć), pa do 30 evra i više. Mnogi nude i mogućnost dogovora.

Kopaonik

Ova planina je knap "izgurala" zimsku sezonu, kada je tamo udarno zbog skijanja. Međutim, naši građani vole da posete Kopaonik i leti, a kako je sada konkurencija sve veća - pitanje je da li im se isplati da podižu cene? Za odmor s decom, leti, Zlatibor nudi više zabave i mogućnosti, pa bi Kopaonik možda mogao da zadrži stare cene, uprkos nestalnoj sezoni.

Osim toga, na ovu planinu, u hotele, odlazi mahom ista klijentela svake godine. Kada je reč o privatnom smeštaju, u dosta oglasa se pominje da je cena stvar dogovora, a one koje su naznačene - idu od 10 pa do 70 evra za noć.

Vrnjačka Banja

Ovo mesto je poslednjih godina posebno popularno, jer se u Banju mnogo ulagalo, pa je maksimalno iskorišćen njen turistički potencijal. Vrnjačka Banja raspolaže smeštajnim kapacitetima od preko 15.000 ležaja, od kojih se oko 4.500 nalazi u hotelima, pansionima i apartmanskim naseljima. Svake godine, vrvi od turista, a cene su relativno pristupačne... Da li će tako i ostati?

Uporedili smo cene najpoznatijeg hotela Vrnjačke Banje sa jednim prosečnim apartmanom. U obzir smo uzeli period od 1. do 7. juna, i četvoročlanu porodicu (odrasli s dvoje dece). Hotel nudi spavanje s doručkom po ceni od skoro 1.200 evra, dok u apartmanu tu nedelju (bez doručka) možete platiti 150 evra. Kada govorimo o cenama u lokalima, ostaje da vidimo da će biti povećanja.

Palić

Ako ovog leta za svoj odmor odaberete sever naše zemlje, preporučujemo Palićko jezero. Nalazi se na samo 8 kilometara od Subotice, pa tako možete posetiti i ovaj grad, i spojiti lepo i korisno. Turistički sektor Palićkog jezera prostire se na površini od 3,8 kvadratnih kilometara, a jezero je podeljeno na četiri sektora. Posetiocima nudi brojne aktivnosti, pa ih iz godine u godinu ima sve više.

Šest noći u apartmanu za porodicu od četiri člana, u proseku košta 200 evra, u zavisnosti od lokacije i uređenja smeštaja. Ono što je lepa vest, jeste da će dobar deo ugostitelja primati vaučere, između ostalog, to je potvrdio i vlasnik jednog poznatog palićkog hotela. Kaže da gosti već uveliko zovu i raspituju se za datume i cene. Uskoro bi trebalo da krene s radom akvapark, a lokalci se već kupaju u jezeru.

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf Biznis/B. Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noone

    14. maj 2020 | 12:26

    Nema sta da ocekujemo, vec su digli cene...

  • Bgd

    14. maj 2020 | 12:40

    Cene smestaja u Srbiji su odavno paprene, jeftinije je inostranstvo.

  • Jeajo

    14. maj 2020 | 12:50

    Poznavajuci nas,ionako visoke cene ce da budu jos tri puta skuplje...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>