• 0

Da li će pandemija doneti potez bez presedana - negativne kamate?

U tom slučaju, sasvim je očekivano slabljenje dolara

  • 0
Dolari, novac U tom slučaju, sasvim je očekivano slabljenje dolara / Foto: Tanjug/AP

Analitičari tvrde da izjave članova Feda ne sugerišu na takav potez, ali i napominju da u današnjim okolnostima ni tu mogućnost ne treba odbaciti, prenosi Poslovni dnevnik.

Promene koje je korona virus doneo na finansijskom tržištu mogle bi da rezultiraju i nečim donedavno nezamislivim: negativnim kamatnim stopama u Americi.

Kako navodi Rojters, iako Američka centralna banka Fed za sada odbacuje takvu mogućnost, ekonomski i finansijski efekat koji je pandemija donela nagnao je investitore na razmišljanja da li je moguć tako drastičan zaokret u monetarnoj politici Feda.

Sve više poklonika

Početkom nedelje, kretanja na finansijskom tržištu u SAD sugerisala su da ova razmišljanja imaju sve više poklonika. Naime, u ponedeljak su opcije na kamatne stope - koje sugerišu tržišna očekivanja o monetarnoj politici - implicirale 23 odsto šansi da do kraja godine Fedove ključne kamatne stope zarone ispod nule, pokazuju podaci "Bank of America". Samo 7 dana pre, takva mogućnost je iznosila svega 9 do 10 procenata.

Od potpuno teoretske, negativne kamatne stope postale su praktična mogućnost, smatra Majkl Pjurvs, direktor firme "Tallbacken Capital Advisors". Ipak, on smatra da je Fed i dalje prilično daleko od takvog poteza. S druge strane, Skot Minerd iz "Guggenheim Partners", kaže da postoji mogućnost da Fedov otkup obveznica gurne prinose u negativno područje.

Projekcije te firme govore da bi prinos na 10-godišnju obveznicu krajem 2021. mogao dosegnuti -0,5 %. Analitičar Erste banke, Mate Jelić, za Poslovni dnevnik kaže kako poslednje izjave članova Feda ne sugerišu na mogućnost pomaka ka negativnim kamatnim stopama.

- Preciznije, članovi prema poslednjem izveštaju, smatraju da je prikladno zadržati trenutni raspon, sve dok ne budu sigurni da je američka ekonomija na putu ostvarivanja maksimalne zaposlenosti, odnosno bazičnih ciljeva - ocenjuje Jelić.

Posledice bez presedana

Kako podseća Poslovni dnevnik, posledice bez presedana koje je donela pandemija već su prisilile Fed na poteze kakvi se ne pamte, poput odluke o kupovini korporativnih obveznica koje imaju diskutabilni kreditni rejting.

Na pitanje šta bi negativne kamatne stope u SAD značile za globalni finansijski sastav, Jelić odgovara da bi posledice bile mnogobrojne, a pomaci na finansijskom tržištu brzi.

- U tom slučaju, sasvim je očekivano slabljenje dolara - kaže ovaj analitičar.

Inostrani analitičari smatraju da bi negativne američke kamate imale veći urušavajući efekat na finansijska tržišta od višegodišnjeg perioda negativnih kamata u Evropi i Japanu.

- U SAD, kompanije se oslanjaju na kreditno tržište prilikom finansiranja. Uvođenje negativnih kamatnih stopa poremetilo bi vrednovanje mnoštva obveznica - smatra Ajako Sera, analitičar japanske banke "Sumitomo Mitsui". Niža vrednost trenutnog Fedovog raspona kamatnih stopa već je sada na nuli.

Negativne kamatne stope do sada su posmatrane kao sredstvo još snažnijeg monetarnog podsticanja ekonomskog rasta. Međutim, iskustva iz Evrope i Japana pokazuju da to baš i nije tako.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>