• 0

Kompanije su podeljene u dva tabora: Nažalost, sada je to očigledno

Oporavak se neće odvijati istovremeno u svim regionima

  • 0
Korona virus, firme, mere predostrožnosti Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa podelila je kompanije u dva tabora: Neke su uspele da nastave sa radom i čak im odlično ide. Ali druge su dovedene do kraha.

Poslednjih nedelja, pošto su kompanije počele da objavljuju detalje o svojim prihodima tokom prva tri meseca u godini, ova podela je sve izraženija.

Pojedine kompanije - proizvođači lekova, prodavnice namirnica i tehnološki divovi - uspeli su da napreduju uprkos merama koje su mnoge primorale za boravak kod kuće. Prodaja Majkrosoftovih usluga u oblaku je naglo skočila, a Nintendova igra "Prelazak životinja" je hit karantina. Eli Lilli je prošle nedelje dobila odobrenje američke Agencije za hranu i lekove za novu upotrebu, na primer.

No, većina kompanija našla se na margini, odsečena od svojih kupaca ili suočena sa tim da nema potrebe za njihovim proizvodima.

Titani industrije, uključujući Dizni, najveću svetsku kompaniju za zabavu, i Mariot, najveći svetski lanac hotela, izvestili su o padu profita jer se tematski parkovi i bioskopi zatvorili. Oprezno su ocenjivali predstojeće izazove.

- Oporavak se neće odvijati istovremeno u svim regionima i neće se dogoditi preko noći - rekao je analitičarima u ponedeljak Arni Sorenson, direktor Mariota. "Može proći duže nego što bi to iko od nas to hteo."

Put ka napred ne izgleda obećavajuće za obe grupe kompanija, a mnogi tvrde da sada nisu u mogućnosti da planiraju budućnost.  Za kompanije koje nisu mogle da posluju u pandemijskoj ekonomiji, narednih nekoliko meseci će označiti verovatno kraj.

Malo je kompanija koje napreduju u trenutnom okruženju, ali neke su mnogo spremnije da koronu okrenu u svoju korist.

Najočigledniji primer su američki tehnološki velikani. Kao i mnoge kompanije, i oni su se morali da se suoče sa novim izazovima, kao što su pitanja lanac snabdevanja.

Prehrambene prodavnice takođe brinu zbog većih troškova. Tesko najveći proizvođač proizvoda u Velikoj Britaniji, rekao je da bi dodatna potrošnja mogla dostići 650 miliona funti (801 milion dolara) ako zaključavanje potraje ukupno 12 nedelja.

Ipak, ovim kompanijama bar novac dolazi u ovom trenutku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>