• 0

Samo u jednom gradu bivše Jugoslavije, u aprilu ugašeno 2.000 firmi

Nezaposlenih je 11 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine

  • 0
Grad Split

Split / Foto: Pixabay

Na loše rezultate najviše je uticao slom turističkog i ugostiteljskog sektora, a ni prvi dani maja i ublažavanje mera ne obećavaju mnogo, tvrde stručnjaci.

Županijska komora Split (ŽKS) analizirala je poslovanje u aprilu i očekivano – podaci su poražavajući. Obustavljen je rad više od 2.000 firmi, s oko osam hiljada zaposlenih. Broj novoprijavljenih na birou je 3.800, piše Poslovni dnevnik.

Nezaposlenih je 11 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine.

- Podatak je dosta loš, utoliko pre što je novoprijavljenih radnih mesta 88 odsto manje nego 2019, a najveći gubitak je u segmentu pružanja smeštaja, turizmu i ugostiteljstvu, gde smo u aprilu zaradili 3,2 miliona kuna (više od 400.000 evra) u odnosu na prošlogodišnjih 160 miliona (oko 21 milion evra), izjavio je predsednik ŽKS, Joze Tomaš.

- Veliki broj objekata ostao je zatvoren jer zavisi od turizma. Veliki broj njih se i otvorio zbog velike potrošnje koja je bila poslednjih godina, tako da grubo rečeno, nemaju sada za koga da rade - kaže Jelena Tabak iz strukovne grupe ugostitelja.

Video: Ministar finansija: Bez posla ostalo 7.317 ljudi

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke